Sense categoria

Merian, triple Medalla de Plata als Vinari

Fotografies d’Ervin Donkor

 

No és la primera vegada que els nostres vins reben una distinció als Premis Vinari, però sí el primer cop que tres vins d’una mateixa gamma s’emporten un reconeixement. Rosat, blanc i negre de l’anyada 2023 de Merian han obtingut una Medalla de Plata a la dotzena edició dels Vinari que organitza el mitjà especialitzat Vadevi.cat.

Estem molt feliços de sumar aquest nou reconeixement per aquesta gamma de vins ecològics que és una de les més representatives i emblemàtiques de Cellers Tarroné. Els Merian són vins  elaborats amb les varietats autòctones garnatxa blanca i garnatxa negra i representen l’esperit franc i fresc al mateix temps de fer vins al nostre celler. Les tres versions de Merian mostren amb puresa la varietat, però sobretot una manera de fer respectuosa amb les vinyes i el paisatge i la tradició de fer vi a la Terra Alta. Són vins bevibles, versàtils, per beure a copes o per acompanyar àpats lleugers com els que fem habitualment a  l’estiu. Però també són vins de tardor, d’hivern i de primavera, perquè saben sostenir temperatures i moments vitals diferents. A banda dels Vinari, hem de sumar dos guardons més que Merian garnatxa blanca ha rebut en les últimes setmanes, per una banda, el Gran Or al Giroví 2024 i per l’altra l’Argent al Mescla Deltebre. Tantes distincions confirmen la qualitat enològica d’un vi que ens representa com a famíllia i equip, però també fa honor i justícia a l’excel·lència del territori. 

Pel que fa a la viticultura, per fi ens ha plogut aquestes últimes setmanes a Batea, però menys del que voldríem. Necessitem aigua per nodrir sòls i arrels tot i que la pluviometria d’aquesta campanya ha variat respecte de les últimes, en sentit positiu. Cal que plogui bé i que sigui suau perquè just ara que el fruit ja està format al cep, la planta és vulnerable. Vénen dies d’observació i prevenció per evitar fongs i malalties.

 

Entre una cosa i l’altra, hem rebut amics de casa i de l’estranger per conèixer el nostre projecte enològic. Sempre és gratificant l’intercanvi de visions i opinions. Ens agrada molt mostrar allò que som i escoltar què es porta al món o què s’està valorant o quines són les modes i tendències. Nosaltres som fidels a les nostres arrels. Ens agrada experimentar però sempre respectant l’essència del que som, tenim des de fa més de 80 anys el compromís de mostrar la Terra Alta des de la tradició i les varietats autòctones, amb un treball enològic precís, que ens permeti fer vins identitaris i francs, coherents amb la manera que tenim de sentir el paisatge. El volem respectar i llegar en millors condicions a les generacions futures. En aquestes visites està clar que hem parlat de vinya i d’enologia, però també de quelcom substancial avui, que és la comercialització. És fonamental tenir una relació de confiança amb les persones que ens venen els vins i el serveixen a bars, restaurants o botigues especialitzades. Conèixer-nos és més que necessari per després poder explicar al consumidor què hi ha embotellat i què ens fa diferent. Hi ha molts vins bons, per això cal buscar la personalitat, explicar-los des de les persones i els paisatges que els fan, més enllà des de la perspectiva tècnica i organolèptica que, per suposat, ha de ser de qualitat excepcional.

Fotografies d’Ervin Donkor

Ens han entrevistat en les últimes setmanes ens dos mitjans digitals diferents, a País de Vins i a Cupatges. En compartim alguns fragments però us recomanem que feu llegida complerta a les dues entrevistes. Ens agrada ser altaveus del que passa a la Terra Alta i a Batea a través de l’aventura que és fer vi a Cellers Tarroné.

 

Sobre el quatllat…

“La Laia em comenta que el quallat s’ha endarrerit uns dies a conseqüència del fred de finals de maig però que les perspectives les fan ser optimistes per a la collita d’enguany. Sempre i quan, el temps ens acompanyi, és clar”

https://paisdevins.com/tarrone-anyada-2024/

 

Sobre la garnatxa blanca…

“Un encert del territori per apostar-hi fort. Però s’ha de saber treballar, i crec que ja n’hem après. Al principi era molt oxidativa i sempre l’acompanyàvem amb altres varietats, però a mesura que hem après a cultivar-la i a tractar-la al celler hem aconseguit fer uns vins monovarietals únics. La garnatxa blanca és molt versàtil a l’hora d’elaborar, de vinificar i també de maridar. Tenim tots els ingredients perfectes. Et permet elaborar vins blancs joves monovarietals, amb cupatge, passar-los per bota, treballar-los amb lies, de moltes maneres, tant si la vinya és jove com si és vella.”

https://www.cupatges.cat/noticia/8705/imma-sol-garnatxa-blanca-versatil-elaborar-vinificar-maridar

 

A l’entrevista de Cupatges també descobrireu el perfil més personal d’Imma Solé Llop, gerent i sommelier. Conèixer les persones que hi ha al celler és una manera també d’entendre millor els vins que s’hi fan.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *