“Car, d’hora en hora,
fan mudança les coses
i la balança
pot inclinar-se sempre
cap a una o altra banda”
Mònica Miró Vinaixa, Al dellà d’enlloc
Si teniu ocasió no deixeu de llegir el nou poemari de Mònica Miró Vinaixa. “Ni res aquí, ni res allà. O potser tot, en aquest trànsit buit a un altre: conrear cos, l’únic terreny propi, saber que és bell el lloc on l’ull descansa, dir-se el passat com si fos viu encara i fer de cada mot una darrera casa”. Aquesta és la carta de presentació que es llegeix a la contraportada del seu nou llibre, editat per Trípode. Submergiu-vos en un centenar de poemes on hi ha un vincle meravellós amb la terra.
Aquesta pot ser una de les lectures que us emporteu el cap de setmana o per Setmana Santa, ara que per fi podrem moure’ns més enllà de la comarca. A les zones rurals, com la Terra Alta, us esperem amb els braços oberts; les vinyes comencen a ‘primaverejar’ per donar-vos la benvinguda. Amb l’augment de temperatures dels últims dies, ja tenim els primers brots als ceps i molts marges son plens de roselles. Som a les portes de la primavera i la conseqüència del viatge de la saba cep amunt, és l’esclat de vida. Ho hem comprovat aquests dies a les finques de Cellers Tarroné. Trobareu les vinyes tenyides d’espurnes verdes, que son signe d’esperança. Esperem que l’inici del cicle natural als ceps sigui també el presagi d’un any amb menys restriccions, més llibertats i més possibilitats de trobar-nos i compartir vins.
Just abans de la brotació, vam treure els vins a la vinya per fotografiar les noves anyades. Aleshores encara no s’intuïa la primavera, el cep estava totalment despullat, però teníem la ravenissa de fons que ens regalava un paisatge també ple de bellesa.
Acaba de sortir al mercat l’A Part 2018 i aquesta nova anyada estrena certificació ecològica del CCPAE. És un dels vins més especials del celler, on hi ha un treball d’alquímia i orfebreria enològica que dona una expressió completament nova a la nostra varietat autòctona: la garnatxa blanca. És un vi elaborat i envellit en barriques d’acàcia, que regala aromes cítrics i tons anissats. El ventall aromàtic creix amb la copa en moviment. Aromes florals, de fruita de pinyol com el préssec i la pruna, la pinya, la terra blanca i vermella… Té un nas complex i és ple d’harmonia. És un vi que s’entreté al paladar, de post-gust llarg, amb un punt salí molt característic de la varietat.
Amb la primera edició d’A Part, vam sortir al Diari de Tarragona. L’article, signat per la periodista Sílvia Fornós, parlava de la voluntat de Cellers Tarroné d’innovar i arriscar. Dues paraules que defineixen les ganes i la motivació que ens uneixen a tots els membres de l’equip. I que ens empenyen a millorar, a evolucionar, a reflexionar. I a compartir, com el vi i la vida que s’obre camí a les vinyes.