Notícies

‘-I la natura em crida-‘

Aquesta setmana teníem previst fer un article al bloc sobre vins i música. La primavera és un bon moment per redescobrir els rosats que elaborem a Cellers Tarroné amb raïms de garnatxa negra. Son vins frescos, sincers i amb acideses vibrants, que es poden prendre a copes o acompanyant una gran versatilitat de platets gastronòmics. Mas Tarroné, Sisquera i Merian, que hem tret al mercat aquest any i és de conreu ecològic, son els tres estils diferents de rosats que elaborem. Ens venia de gust fer-vos suggeriments musicals per tastar-los a l’aire lliure, a la terrassa de casa o al restaurant, però com sempre… la vinya ens sorprèn. Aquesta setmana ens ha visitat una llebre, molt amorosa, i li hem volgut dedicar una entrada al bloc. Estem convençuts que us agradarà tant com a nosaltres veure-la en aquesta fotografia, damunt del tractor, mentre feinejàvem entre vinyes. Ens agrada que siguin plenes de vida, de flora i fauna, de riquesa vegetal i animal; que els animals habitin els camps és un indicador positiu de com afavorim la biodiversitat amb el cultiu de la vinya, emprant pràctiques i tècniques respectuoses i saludables per als sòls i per a qualsevol altra manifestació de vida.

Les abelles són molt més importants del que ens pensem. La producció d’aliments a nivell mundial i la biodiversitat terrestre depenen en gran manera de la pol·linització, un procés natural que permet que es fecundin les flors per donar fruits i llavors. Les abelles, i d’altres insectes com les papallones i els borinots, són els grans responsables d’aquest procés i, no obstant això, les seves poblacions disminueixen a passos de gegant. Llegeix més

Insectes i papallones son habituals a les nostres vinyes. I les abelles també hi fan cap com veiem a la imatge feta per Miguela Maijó Santgenís que compartim. “La pol·linització de les flors és vital per a la nostra alimentació i per a la biodiversitat, però els abelles, les principals encarregades d’aquesta missió, estan desapareixent”, expliquen a Greenpeace. Per això les hem de preservar i cada 20 de maig ho reivindiquem en el “Dia Mundial de l’Abella”.

I òbviament existeix tot un món invisible als ulls que viu a terra i sota terra, sobretot quan és treballa bé amb l’objectiu de recuperar i assegurar la seva fertilitat. Entre els ceps, més d’una vegada hem descobert nius d’ocells. A refugi dels raigs de sol, entre pàmpols, reposen els ous que després seran au. I son un altre indicador de la bona salut de les vinyes. Trobar-los son sempre sorpreses agradables. El certificat de cultiu ecològic del CCPAE que tenen els nostres vins i també el segell Vins Ebre Biosfera son dues acreditacions ‘verdes’ que acompanyen i reforcen el nostre discurs.

Estem en un moment realment bonic a la vinya, perquè està coberta per un mantell verd esplendorós. La vegetació és abundant i la floració ja avança sense aturador. Enfilem el camí de la nova campanya, l’anyada 2021 dels vins de Cellers Tarroné. Confiem que amb menys trasbalsos i incerteses que l’any passat. De moment, seguim cuidant, observant, preservant i mimant els ceps, les finques, les parcel·les i el camp, en definitiva. Perquè amb ell vivim i fem possible que aquesta història que va començar el 1942 continuï ben viva 79 anys després.

—I la natura em crida—
Els viaranys perduts com el respir
dels animals entre les mates.
I en la flonjor vasta i cansada
de les clotades, els camins
aturats com rieres de terra.
De la sèrie "D'una terra" de Joan Vinyoli