“I can not define myself as a designer, artist or graffiti artist. I consider myself creative and I enjoy all kinds of graphic expression“
L’artista lleidatana Mireia Serra, coneguda artísicament com Lily Brick, ha deixat petjada humana i artística, per sempre, a Cellers Tarroné. Al carrer Josep Pla de Batea, al lateral de l’entrada principal del celler, hi ha imprès la seva vena artística, les seves emocions i els seus sentiments, recreant els anys de vida de Cellers Tarroné (1942-2020) en una obra titulada “Vi, mostra’m l’art de beure la nostra pròpia història” que és oberta per a tothom qui la vulgui contemplar. L’havíem d’estrenar el diumenge 15 de març, just quan es va decretar l’estat d’arlama a conseqüència del coronavirus, el que ens va fer postposar l’acte que també incloïa la presentació del llibre “Poemes al vent“, coreografiat amb membres del Centre de Dansa Neus Rodés.
El treball precís i acurat de Lily Brick, tenyit de colors granats, és un relat gràfic on s’hi posen de relleu els elements més importants de la Terra Alta i de l’evolució del celler. Hi ha 5 elements que es presenten en forma de vinyeta, amb un clima i un estil que recorden a l’aquarel·la.
La tècnica que Lily Brick ha imitat amb l’esprai -una de les seves eines més valuoses i que més magistralment domina- és la d’una obra feta amb vi, perquè el vi és el fil conductor i és l’arrel i l’origen d’on neix tot el que es v/beu.
Les imatges creades són retrats fàcilment identificables pels bateans i les bateanes: El poble de Batea, el cep, la premsa i l’època de verema, la Vall Major i el resultat de tot esforç de la viticultura i l’enologia aplicada al llarg dels anys.
BATEA. Amb tots els detalls, cases, balcons i finestres, una imatge panoràmica que recull l’inici i l’essència: el mèrit de tot el poble fet patrimoni. És important començar per l’arrel i els orígens per tenir en compte que el vi està íntimament lligat a aquest municipi emblemàtic de la Terra Alta.
EL CEP. Rrepresenta, per una banda, el respecte per la naturalesa, pels fruits que ens dona cada any la vinya i que es transformen naturalment en vi. Per altra banda, també mostra el respecte per l’esforç i la cura que tenen els/les pagesos/es dedicant la seva vida a aquesta pràctica ancestral. A Cellers Tarroné tenen importància màxima la sostenibilitat i l’ecologia; són a la base de la manera de ser i sentir el vi.
LA PREMSA I L’ÈPOCA DE LA VEREMA. Mostra un procés en forma de metàfora. La imatge ensenya l’esforç i el compromís d’anys de treball mitjançant els peus de la dona. La feina feta amb dedicació i estima de la qual en resulta el vi. La representació femenina és un fet inherent i substancial a tenir en compte, perquè Cellers Tarroné compta amb tres generacions de dones que han fet créixer fins avui la tradició de fer vi.
LA VALL MAJOR. Encara guarda la petjada que va deixar l’aigua fa milers d’anys i que avui llueix com una mar verda càlida, bonica. És una imatge que impressiona al foraster i que, quan s’observa, s’entén la importància del paisatge en la conformació de vins especials.
EL RESULTAT. Representat per unes mans arremangades, amb l’empenta i l’empremta d’una dona forta que es disposa a obrir el vi per degustar i per gaudir amb orgull del que tant s’estima i es cuida a Cellers Tarroné.
Com escrivia Josep Pla l’any 1918: “Les vinyes són l’element que dóna color al paisatge -una cançó canviant i diversa”. A nosaltres aquests dies de confinament, passar per davant del celler (amb pressa per no córrer riscos), ens sembla com visitar les vinyes, com oblidar els temps estranys que vivim, com transportar-nos al costat dels ceps que esclaten amb la primavera i que són l’origen de tot, d’haver arribat allà on som.
Esperem que aviat totes i tots pugueu venir a passejar per la Terra Alta, per Batea, a visitar-nos, a tastar vins del celler i a entretenir-vos davant del mural de Lily Brick durant una bona estona, amb una copa de vi a la mà, perquè hi ha infinitat de detalls que mereixen ser observats, descoberts i estimats.