Notícies

El simbolisme de les noves anyades

És un dels vins icònics de Cellers Tarroné. És el punt d’inflexió entre la generació que ens precedeix i la que hi ha ara al capdavant del celler. Sense Mercè i Antonio (Merian) no seríem on som. Per això cada vegada que treiem una nova anyada al mercat d’aquest vi, agraïm la feina que van fer, en temps segurament més difícils i incerts que els nostres actuals – encara que no ens ho sembli. Ells van fer possible que nosaltres seguim dedicant-nos a cultivar la terra i a fer vi.

1998. Creem Merian. Un 100% garnatxa blanca que homenatja no només a la varietat autòctona sinó també a Mercè i Antonio que continuen el projecte. De fet, el nom els reconeix el llegat i és la unió de les inicials dels respectius noms: MER i AN.

Des de l’any 1998 i fins a l’actualitat Merian ha estat un vi icònic, però és en els últims anys que ha agafat més entitat i visibilitat i també ha sumat més reconeixements per part de la crítica especialitzada i del públic final. Va ser el nostre primer vi 100% garnatxa blanca i ha estat en moltes ocasions el vi que ha representat en tastos i esdeveniments varis a la DO Terra Alta . Com a celler, ens enorgulleix que això sigui així, perquè el vi sintetitza el que diferents generacions enllaçades hem estat capaços de crear. Els uns el van idear; van reinterpretant la varietat i el sòl de panal que ens caracteritza. Entenent que aquest terrer auster que tenim és capaç d’oferir un raïm expressiu i viu, que es tradueix després en un vi amable i fresc, versàtil, dinàmic, d’acidesa vibrant i molt polivalent gastronòmicament. Els altres li hem donat fons i forma, imatge, valor diferencial i hem treballat perquè tingui més reconeixement. En els últims anys, hem fet la transició cap a l’agricultura ecològica, un pas imprescindible per assegurar la viticultura del futur. Merian és un vi de cultiu ecològic que suma al distintiu del CCPAE el de Vins Ebrebiosfera, pel treball acurat que fem a la vinya contribuint a defensar la Reserva de la Biosfera que és el Delta de l’Ebre.

Ara surt al mercat l’anyada 2021. Fa 23 anys que elaborem Merian. Al llarg d’aquest temps han canviat moltes coses, però no la seva essència. El compromís de fer un bon vi de varietat autòctona ha estat intacte des dels orígens; una garnatxa blanca de la Terra Alta que mostra la riquesa i qualitat de la regi´o de vins. Sí, som conscients que tenim molt de camí a recórrer encara, però en els últims anys ja n’ha fet molt, també.

Són dies, aquests de febrer, de molt d’enrenou de portes endins, al celler, ho explicàvem la setmana passada al blog. Hem acabat d’embotellar Merian, que reposarà unes setmanes a l’ampolla, però que més aviat que tard deixarà el celler cap als diferents punts de distribuci´ó i venda. Quan un vi deixa el celler és ben bé com un fill quan fa 18 anys i marxa de casa. L’hem cuidat tant, l’hem mimat tant, que patim per tot allò que li pugui passar a partir d’ara. Ens agradarà que caigui en bones mans, que se sàpiga comunicar tot allò que hi ha embotellat, que és molt més que raïm, terra i natura. Són les nostres il·lusions, idees, entusiasme… El nostre esforç durant els 365 dies de l’any.

Quan embotellem, el ritme és frenètic. I, el soroll, no gaire agradable. Però hi ha sons del vi que formen part de la nostra banda sonora i els hem assumit com a propis. Hi estem acostumats, no hi renunciem -no podríem!- sobretot els companys que treballen al celler i que s’encarreguen d’aquest procediment mecànic, però imprescindible. L’embotellat és el pas previ a l’adéu. De Batea… al món.

Merian. Per beure com qui llegeix una novel·la“, diu l’etiqueta. Aquest paral·lelisme del vi amb la lectura ens ha atorgat sempre un valor diferencial. Els vins són per lligar amb la gastronomia però també amb moments de calma, de reflexi´ó, d’aprenentatge… Com la lectura, la música, el cinema… Perquè el món de les arts no té fronteres i tots els vincles estan permesos. Perquè els llibres i els vins ens permeten viatjar sense moure’ns de casa… Merian és, al cap i a la fi, un somni embotellat. I que per moltes més anyades el vinifiquem i el gaudiu.

Com s’elabora?

Fermentació controlada a 18ºC. Criança amb les lies durant dos mesos i battonage dos cops per setmana

Com és la verema?

Verema manual, en el punt òptim de maduració, de raïms seleccionats de les vinyes més velles de garnatxa blanca de les finques de la família.

Què trobarem a la copa?

Color groc pàl•lid, brillant i net. Aroma afruitat a poma i pinya amb lleugeres notes de fonoll. En boca és fi, untuós i amb cert volum que el fa llarg i persistent deixant un agradable sabor en boca. Té una bona harmonia en el seu conjunt. Molt equilibrat.

Amb què el podem prendre?

Ideal per acompanyar formatges frescos, peix blanc amb verduretes al forn, pollastre al romaní i també amb arrossos de peix o de marisc. També amb cremes lleugeres de verdures o amb pasta cuinada “al dente” amb salsa de formatge o de bolets.