Sense categoria

Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més

“Qui no fora avar d’una joia tan preuada!… ¡Ah! Temps fa que estic desitjant fruir d’una petita part d’aquest tresor! L’haver-ló un jorn, posseit, al abondor me feu perdre la tranquilitat de mon cor. Després no n’he tingut ni sisquera pera apagar l’ardor de ma passió”

A “Les nits del Tasso”, un text escrit el 1904 que vam recuperar de la Revista del Centre de Lectura de Reus, vam llegir una paraula que a la Terra Alta fem servir molt: Sisquera. Antigament, volia dir tan sols. A Batea l’hem mantingut d’avis a pares i de pares a fills i les noves generacions la seguim utilitzant perquè forma part del nostre patrimoni. Com que ens agrada retre homenatge al parlar terraltí, fa anys que vam triar aquest nom per a una de les nostres gammes de vins.

Fa poc llegíem un article La Manyana que en parlava. El seu autor Josep Ramon Correal celebrava que haguéssim rescatat la paraula: “Que em perdonin els puristes, però jo també dic sisquera. Per això m’ha alegrat que, tot i que el terme no perdura en els diccionaris, sisquera viu a les ampolles de vi”.

Aquest any la volem incloure també al cicle de diàlegs que estrenem al blog. “Sisquera que parléssim més” li hem posat. Ens sembla important donar valor a una expressió antiga. Li donem una nova vida i la lliguem amb l’actualitat i també amb la necessitat de conversar i escoltar que en aquests temps que vivim, van escasses.

Com diu la filòsofa Marina Garcés a “Fuera de clase. Textos de filosofía de guerrilla”: “El deseo de entender abre lugares comunes porque inquieta e interpela al mismo tiempo”. Doncs això és el que volem fer. Trobar espais de conversa tranquil·la per inquietar-nos i interpel·lar-nos, per aprendre i per saber-ne més.

Cada mes entrevistarem un professional proper i admirat vinculat al món del vi, un viticultor, un restaurador, un distribuïdor, un expert en enoturisme, un paisatgista, un enòleg… Persones que formen part de la cadena de valor que és fer vi i que tenen un vincle estret amb Cellers Tarroné. Resseguirem perfils imprescindibles que faciliten, acompanyen i sostenen l’aventura de fer vi. Volem escoltar quines són les seves impressions sobre el moment actual que viu el sector del vi, la pagesia, l’entorn rural, els reptes i les oportunitats que s’obren en un context d’emergència climàtica, però també com funcionen els seus oficis i com encaixa el nostre projecte familiar de fer vi i  els nostres vins que van diversificant-se, modernitzant-se i perfilant-se a cada anyada. Tots ells són necessaris perquè nosaltres existim i puguem seguir fent allò que va començar lo iaio l’any 1942.

Seran diàlegs que imaginem plens de confessions i que estrenarem aquest mes de febrer amb la voluntat de seguir dotant de contingut el blog amb un punt d’originalitat. Confiem que gaudiu de les lectures.

Com també del programa Catalunya Nit que es va emetre en directe des de La Fatarella el passat dimarts dia 13 de febrer, amb motiu del Dia Internacional de la Ràdio, on no hi van faltar els vins de la DO Terra Alta, entre els quals el nostre SisqueraSisquera que la ràdio ens escolti més i reculli veus com la del secretari de la DO, Jordi Rius. Des de Cellers Tarroné aplaudim i valorem i defensem les seves paraules: “El vi és un dels pilars en què es fonamenta la Terra Alta, tenim el 33% de la producció mundial de la garnatxa blanca i aquest és un valor molt important”. “Des d’aquí volem reivindicar un preu digne pels pagesos i pageses perquè sense ells no tindríem el territori que tenim. Darrere d’un producte alimentari barat hi ha un pagès explotat. Si hi hagués més pagesos, no farien falta més bombers. Les finques cultivades no cremen. Cal posar en valor el sector primari”. Gràcies, Jordi, per ser altaveu.