Notícies

Que no ens prenguin res…

Avui és un dels dies més màgics de l’any. L’omplim de desitjos i de peticions… i la màgia dels Reis Mags d’Orient fa la seva. Venim de temps complexos i difícils, de patiment, pandèmia, restriccions, pèrdua de llibertats… A Cellers Tarroné volíem fer una carta als Reis com les dels últims anys però hem considerat que seria millor canviar el paradigma. Enlloc de pensar en allò que volem, hem volgut pensar en tot allò que no volem que ens prenguin.

https://www.pinterest.co.uk/pin/487585097132122107/

El 2021 vam demanar un any amb menys pors i més vi. El 2020, una major sensibilització envers el món del vi i una Terra Alta lliure de molins. El 2019, pregàvem als Reis Mags per la cultura del vi i per una Terra Alta Viva i rica. Són, com veieu, desitjos reiterats any rere any, expressats de maneres diferents, però amb l’objectiu compartit de consolidar el paisatge agrari, preservar la terra i els cultius, assegurar la història i la tradició vitivinícola i promoure el consum responsable de vi.

Aquest 2022 el llegim diferent. Hem après a valorar les petites grans coses que ens envolten i ens defineixen. Només hi parem atenció quan les perdem. Per això volem reivindicar-les i demanar als Reis Mags que no ens les toquin i ens les deixin gaudir, així, en general. I serien aquestes:

  1. La salut. En temps de pandèmia és més que una virtut tenir-ne. Cuideu-vos de l’Òmicron. I de les variants de Covid-19 amb què haurem de conviure segurament al llarg dels propers mesos. No tingueu por, però sigueu responsables i eviteu riscos.
  2. La terra. Trepitjeu-la, camineu-la, respireu-la. Hi ha un món vegetal que us espera. Si teniu la sort de viure-hi, sentiu-vos afortunats. Si no hi viviu a prop, mireu de trobar temps per escapar-vos-hi. Us beneficiarà. Els arbres, les plantes, el brot d’un cep, l’aire pur, les albades i els capvespres a la natura… curen.
  3. La llibertat. De ser on voleu ser. De fer el que més us agrada. De viure sense pors ni vergonyes. De tenir clar quin és el vostre ikigai. Si teniu el privilegi de ser al lloc on voleu, gaudiu-ho. Si encara no hi sou, lluiteu per anar-hi. No hi ha res més gratificant que sentir la plenitud en tot allò que es fa. I agrair-ho, després.
  4. La companyia. Trieu-la bé, perquè la bona us farà gaudir més de la vida. Perquè tant les alegries com les angoixes sempre se suporten millor de forma compartida. Està bé estar sol, perquè sols ja som complerts i vàlids, però tenir amb qui celebrar o plorar, és un privilegi.
  5. La lectura i la música. Dues arts que com els vins ens permeten viajar en l’espai i en el temps. També curen, ens evadeixen, ens il·lusionen, ens acompanyen, ens emocionen. No hi ha res millor que refugiar-se entre línies sàvies o notes musicals virtuoses… Són escalf, refugi, casa.

Segur que vosaltres que ens llegiu en podrieu afegir d’altres. Feu-ho i compartiu-nos-les… Ens agradarà llegir-vos.

Mentrestant i per no fer d’aquest post un escrit excessivament dramàtic, us convidem a celebrar el dia de Reis amb un bon tortell i per suposat amb un bon vi: Torremadrina 2019, per exemple. Un vi a l’alçada de les grans ocasions, que convida a la pausa, a la reflexió, a la conversa sense presses… A Gastrotalkers han publicat un article sobre els millors tortells de reis de Catalunya. El guayador és de Tarragona. Si sou de la Terra Alta, no us queda lluny… Però també us direm que està bé que compreu a les pastisseries del vostre poble encara que no hagin participat al concurs ni tinguin la categoria de millor. Perquè què seria d’aquest món sense els segons, tercers i quarts llocs…?

Per molts anys més de desitjos i canvis de paradigma compartits!