Notícies

Un trasbals enmig de la verema

L’havíem batejat com la verema dels somriures, però la tempesta d’ahir ens els va esborrar de cop. Com comentàven a Twitter les nostres companyes del Celler Barbara Forès la vulnerabilitat de pagesos i viticultors és màxima i cada vegada són més imprevisibles les tempestes carregades de virulència i pedra.

En plena campanya de la verema, dimecres 15 de setembre, van descarregar a Batea entre 35 i 40 litres d’aigua per metre quadrat en 10 minuts, amb pedregada i fortes ratxes de vent. Un diluvi mai vist que ho va enfosquir tot, com mostren les imatges, al voltant de les 7 de la tarda. L’aigua baixava pel carrer Major com un torrent, un fet que va provocar moltes inundacions al centre del poble i afectacions als cultius del terme.

La sort és que ningú no va prendre mal. Però l’aigua i la pedra van fer destrosses principalment a la vinya. No només la van entollar sinó que els raïms que estaven a punt de ser collits van quedar tots malmesos. Volem agrair les mostres de solidaritat que hem rebut aquests dies i fer costat als companys que ho han patit tant o més que nosaltres.

Avui, un cop avaluats els danys, a Cellers Tarroné respirem més tranquils. Vam resoldre ahir els problemes derivats de la inundació del celler. Però ens preocupava la collita que teníem pendent, ja que no havíem pogut anar a veure les finques… Per sort, els danys són menors al que havíem imaginat. En primer lloc, perquè el raïm blanc (garnatxa blanca i macabeu) ja era pràcticament tot al celler (un 95%). I quant als negres, calculem haver perdut un 20% de la collita; algunes finques de pagesos a qui comprem el raïm s’han vist greument afectades per la pedra. És una dissort perquè la seva economia en depèn. I ens dol veure els seus ulls entel·lats de llàgrimes, però els farem costat en el que calgui.

Per qüestions de maduració del raïm, havíem veremat ja algunes de les vinyes que destinem al nostre vi negre de criança Torremadrina fa uns dies. Una sort! La pedregada, tanmateix, ens ha afectat dues petites parcel·les ubicades a la partida del Aube i al Camí de Vilalba. També és cert que el conjunt de les nostres finques les tenim localitzades en diferents indrets del terme municipal de Batea que els avantpassats van plantar estratègicament per evitar que una tempesta s’ho emportés tot.

Bé, després del desconsol i del trasbals d’ahir, seguim. I per donar llum i celebrar, malgrat tot, el dia internacional de la garnatxa, compartim fotografies de la que vam veremar el matí de dimecres, abans de la tempesta. Perquè com diria Miquel Martí i Pol, “tot està per fer i tot és possible”.