Notícies

‘A part’, 100% garnatxa blanca elaborada i acollida en acàcia

Cellers Tarroné  treu al mercat aquesta setmana un nou vi 100% garnatxa blanca que completa la gamma més actual i moderna del celler, fent una aposta per la varietat autòctona de la DO Terra Alta però demostrant la seva versatilitat amb un estil d’elaboració i criança innovadors. A part 2016 és un vi blanc d’edició molt limitada: 2.222 ampolles, totes elles numerades, que es comercialitzaran a partir del 20 de maig, donant el tret de sortida a la 7ena festa del vins catalans que se celebrarà al Petit Celler, a Manresa. No obstant, demà dimecres 17 de maig, es podrà tastar també al showroom professional de Komkal, a La Canonja (Tarragona).

El vi està elaborat amb raïms de garnatxa blanca de vinya vella amb rendiments molt baixos en sòls de panal, en un territori emparat per la DO Terra Alta i per la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, de manera que durà el segell de qualitat i sostenibilitat “Vins Ebre Biosfera”. El distintiu demostra el respecte de Cellers Tarroné pel medi ambient i pel paisatge, amb el desenvolupament de pràctiques agràries ecològiques a la vinya.

La principal novetat del vi blanc A part és l’estil d’elaboració i criança. A la verema de 2015, Cellers Tarroné ja va realitzar proves amb diferents bótes per veure l’evolució de la garnatxa blanca en roure francès i acàcia, amb el resultat que l’acàcia “ressaltava més el caràcter i la tipicitat de la garnatxa blanca i la forma de fer de Cellers Tarroné”, segons explica l’enòleg del celler, Lluís Marín. “L’acàcia dóna al vi aromes florals i respecta el caràcter varietal, sense maquillar-lo. L’aportació de fusta és molt subtil; l’acàcia suma fragància i elegància i permet que el vi expressi la frescor del caràcter mediterrani”, comenta.

“És un vi amb cos, estructura i complexitat, com la nostra terra i la nostra gent. Creixerà amb el pas dels anys”, afirma Pere Brio, responsable tècnic del celler, conjuntament amb Imma Solé qui destaca, per altra banda, que és “un vi amb força i estructura que tindrà una evolució fantàstica en ampolla”.

Quant a l’elaboració, cal dir que una part important de la garnatxa blanca realitza la fermentació alcohòlica en bótes d’acàcia de 500 litres i una petita part en dipòsit d’acer inoxidable. Tant a les bótes com al dipòsit, el vi realitza una criança de 6 mesos amb les mares. S’hi fan battonages setmanals per aconseguir un vi més cremós i sedós, amb més untuositat.

En la definició del cupatge final, Cellers Tarroné ha comptat amb la col·laboració dels sommeliers Sergi Figueras i Antonio Lopo (Thunder Wine Makers, un projecte de creació de vins a mida), que han reforçat amb el seu coneixement la creació inicial del nou vi de Cellers Tarroné.

20170505_09171020170505_093830

Un disseny d’estil futurista i colors mediterranis

Quant al disseny de l’etiqueta de l’A part, l’agència GamnBcn ha seguit la línia de la gamma Punt i… i Seguit, i ha jugat amb la tipografia per fer-la protagonista de l’etiqueta, sobre colors suaus i mediterranis i formes rectes contundents. “Ens hem inspirat en el moviment artístic italià de principis de segle XX, el futurisme. El moviment va ser molt potent dins d’aquesta tendència artística, amb un ús molt lliure de la tipografia i del color, amb superposicions atrevides de tot tipus, de formes i de colors, creant composicions molt dinàmiques. El futurisme perseguia el dinamisme i ho hem volgut traslladar a l’etiqueta d’aquest nou vi”, explica el dissenyador, Marc Riera.

20170505_091823

NOTA DE TAST (Sergi Figueras)

Un vi de color or blanc amb tonalitats groc palla i reflexos pàl·lids. Moviment rodó i bona densitat que s’acompanya amb una llàgrima que cau lentament per les parets de la copa.

Aromes cítrics i tocs anisats, amb un ventall aromàtic que es desplega amb la copa en moviment. Aromes florals, a fruita de pinyol com ara el préssec i la pruna. Records a pinya que donen sensacions picants i un fons càlid de terra blanca i sol. De fons, hi ha les sensacions del pas per bóta del vi, i la criança amb les mares que es mostren encara tímides. Té un nas complex i ple d’harmonia.

Untuós, dens i amb pes. Pas ferm en boca. Sedós. No deixa indiferent. Amb bona acidesa, el que dóna llargada al vi, sense aturador. Un post gust llarg i profund, en què tornen les aromes a les fruites de pinyol però amb més presència encara. Lleuger record a terra blanca i vermella i, al final, notes salines o aquella salinitat que tan especial fa la garnatxa blanca.

www.cellerstarrone.com