Notícies

Ballar al ritme de la verema

Beguem el vi de la collita pròpia,

que sé com esta fet: vaig veremar el vinyet

de ceps d’amor, d’anhel i de recança…

Joan Vinyoli

Dilluns, 30 d’agost. Comencem la verema 2021 amb la garnatxa blanca, la varietat autòctona més emblemàtica de la DO Terra Alta. L’inici sempre és emocionant i intens. Molts dies i setmanes (i mesos) pensant en com serà aquesta primera jornada. I quina campanya tindrem finalment. Per molt apamat que ho tinguem tot, la imprevisibilitat sempre plana sobra la vinya i el celler.

Portem setmanes planificant l’entrada de raïm, posant a punt els equips, la tecnologia, les persones…. Dipòsits nets, maquinària revisada. Ordenant quadrants, esglaonant la verema per varietats, finques, les pròpies, les de pagesos i viticultors que col·laboren amb nosaltres… Sortim a la vinya. Mostregem, tastem, analitzem al laboratori. Consensuem. Decidim. Nervis. Comencen els dies sense rellotge. Batea torna a fer olor de vi. Remolcs i caixes de raïm inunden a primera hora els carrers estrets. La pols dels sòls de panal a la pell. Suor. Converses sobre la meteorologia. Al bar i a les cantonades. A les cases. L’amenaça de pluja. Menjar saludable, però contundent. Vi damunt la taula, que és nutrient. Pensem en els iaios. Els homenatgem. Els citem, els agraïm. I el vi de la nit… el que ens encén l’ànima quan de l’esgotament en fem virtut. Energies renovades per a l’endemà. I per a tots els altres dies que vindran. Fins que comencin els primers freds i el celler bulli. Fermentar, criar i ballar al ritme de la verema. Cada any sorprenent, il·lusionant i esgotadora.

I avui que comencem, celebrem que les vinyes de Cellers Tarroné estan molt sanes. I la campanya es presenta abundant. Ni rastre del míldiu de 2020 i menys pors per la pandèmia.  Caminem entre ceps de macabeu i garnatxa negra. Gotims ben formats. Vegetació abundant que els protegeix del sol. Raïms que aviat diran adéu al cep. Mans que recolliran i acolliran els fruits de 2021. En farem vi. Convençuts que cada any interpretem més fidedignament el paisatge que ens acull. Amb més respecte. I que cada any els vins se’ns assemblen més. A tots els noms que el fem possible. A tots, gràcies.

Cadascú amaga un somni,
cada qual té un accent,
però tota aquesta gent
parla el mateix llenguatge.

Joan Manuel Serrat