Notícies

El plor i les noves anyades

Diu el refranyer popular que “si no treballes la vinya pel març, poc vi beuràs”. Acabada la poda i les hores i dies intensos de fred que li cap al cep per regenerar-se, el primer símptoma de vida nova o nou cicle és el plor. Ens agrada passejar per les nostres vinyes totes elles emparades per la DO Terra Alta i veure com es produeix aquest fenomen natural, que és romàntic i bucòlic com cap altre.

El plor es produeix perquè la temperatura del sòl augmenta i el cep activa el seu metabolisme. Brolla la saba des de les arrels cap als borrons del cep. El proper pas serà el seu creixement des d’on després en sortiran les fulles i més endavant el fruit: el raïm. En aquest moment, el vigor de la planta és possible a partir de les reserves hídriques dels últims mesos. Per això és determinant que hagi plogut, l’aigua nodreix el sòl i el tronc del cep.

Després d’uns dies continuats de boira i foscor, per fi ha tornat a sortir el sol i ja intuïm la primavera més a la vora. En breu cauran les flors que ens han omplert de llum la mirada els últims mesos, les dels ametllers. Però com a contrapartida començarem a tenir temperatures més suaus i confiem que més dies assolellats. Si la pandèmia ens ho permet podrem començar a moure’ns de Batea i travesar algunes comarques veïnes per anar a veure el Mediterrani.

La primavera coincideix cada any amb la sortida al mercat dels vins de l’anyada, en aquest cas, la 2020. Després del torn dels blancs i rosats, ara ja tenim disponible el Merian negre, un vi monovarietal de garnatxa negra, de cultiu ecològic.

A la nota de tast del vi expliquem que és ideal per acompanyar carns a al planxa o al forn amb verdures. També fideus a la cassola, galtes de vedella estofades, carpaccio de peus de porc amb pinyols o lassanya. Però ben mirat, també és un vi per beure sol. És expressiu, rodó i equilibrat. Amb aromes de fruites vermelles i fons vegetal. Dona calidesa al paladar i té un final llarg que perdura amb notes de fruita negra i un rerafons dolç final que el fa molt agradable.

Color vermell cirera amb tonalitats violàcies, molt viu, aroma jove i intens amb notes de fruites vermelles sobre un fons vegetal

És un vi per emportar-se d’excursió, per resseguir la comarca terraltina, per prendre a la vora del riu. Per aturar-se, per reflexionar, per pensar, per agafar energia, per entendre la vitalitat i la versatilitat de la Terra Alta, per no defallir, per entusiasmar-se… Una garnatxa negra que ens arrela al paisatge i ens convida a beure’ns-la amb ell.