Notícies

“Fer vi és com la vida, és un aprenentatge continu”

La revista “Collita Pròpia” d’El Petit Celler -edició primavera/estiu- inclou una entrevista compartida entre Cellers Tarroné i Cellers Rendé Masdeu, DO Terra Alta i DO Conca de Barberà. És a la secció “Les veus del territori” i hi parlen les sommeliers Imma Solé, gerent de Tarroné, i Mariona Rendé, de Rendé Masdeu. Són amigues i ambdues comparteixen lideratge als respectius cellers. Us recomanem que l’aneu a buscar a les seves botigues, però en tot cas, volem compartir també al nostre blog algunes de les reflexions que Imma Solé hi expressa.

Com la defineixen a la revista?

“Solé simbolitza el Seguit, la imatge de la renovació, de la nova generació que avança amb convicció cap al futur amb tota la força de les persones que la van precedir -i també nom d’un dels vins de garnatxa negra que elabora. Gràcies al seu lideratge, el compromís amb la qualitat i el respecte per la terra semblen innegociables”

Liderar en femení

“Tenir referents també ha donat peu a què altres dones s’empoderin. Cellers Tarroné ha estat liderat per la meva mare. Ella és el meu referent. D’ella he après que, si vols una cosa, lluites per aconseguir-la, tant és si ets home com dona”

Relleu generacional

“La meva mare, en el moment que va deixar el negoci, va fer un pas al costat i va confiar molt. Va respectar totes les decisions que vaig prendre, algunes equivocades. Però és així com se n’aprèn. T’han de deixar tropessar. Una vegada i una altra. Fer vi, com la vida, és un aprenentatge continu. Aprendre, desaprendre i tornar a aprendre”.

Coherència

“Jo penso que has de ser coherent amb el que fas, amb qui ets i amb el producte que elabores i que has d’acabar venent. Si el producte és bo i té traçabilitat i qualitat, tot hi té cabuda. Sobretot penso que els projectes i els vins han de ser coherents”.

El paper de les DO

“Penso que s’haurien d’obrir nous horitzons a altres tipologies de vinificació, varietats que, pel que sigui, no són reconegudes i s’ha demostrat que són resistents, adaptades al territori. De fet, s’hi està treballant”

La garnatxa a la Terra Alta

“Amb els anys s’ha après a treballar-la, a valorar-la, i això ha fet que tinguéssim una varietat autòctona però també identitària. Una tercera part de la producció mundial de garnatxa blanca s’elabora a la Terra Alta”.

Comunicar

“És important que els cellers apostin pel màrqueting i la comunicació ben feta per arribar a l’altra punta del món i transmetre un relat que valori el producte. Una feina molt important i que també s’ha de posar en valor és la comercialització. Les empreses comercialitzadores s’han professionalitzat i fan de pont entre l’elaborador i el consumidor. Coneixen el projecte, hi creuen i el transmeten”.

Canvi climàtic

“Hem parlat de varitats autòctones, però penso que serà l’agricultura sostenible i ecològica al territori la que marcarà o no la continuïtat dels cellers (…) Hem de mirar de deixar un territori on es pugui seguir cultivant”.

Al final de la mateixa revista, hi ha un article dedicat a l’artista lleidatana Lily Brick, autora del mural que tenim a Cellers Tarroné. Si l’aneu a buscar, descobrireu que també ha pintat un altre mural per mostrar el diàleg simbiòtic entre l’art de la pintura i l’art de fer vi. La protagonista d’aquesta nova obra d’art segur que us sonarà.

Fotografies: El Petit Celler