Torna la tranquil·litat a Cellers Tarroné després d’haver finalitzat la verema 2022, intensa i generosa, plena de llum i qualitat. Ara venen dies de repòs i battonages suaus per al vi. S’acaba l’enrenou de tractors que tant ens agrada veure a les portes del celler i ens acomiadem fins el 2023 del ritme incessant de viticultors portant-nos el millor raïm de les seves vinyes. Ens retrobarem òbviament pels carrers de Batea però sense la collita pel mig.
Fa uns dies vam acabar d’entrar tot el raïm negre. Com us hem anat explicant en les diferents entrades al blog d’aquesta campanya, la maduració fenòlica ha estat excel·lent. Les fermentacions alcohòliques han estat tranquil·les i plàcides per a tots els vins.
Quant als blancs, la majoria ja estan definits. Ara els estem acabant de trasbalsar i alguns han començat a fer el seu treball amb les mares per agafar consistència i untuositat. Seran vins més complexos, però ens agrada que tinguin sempre molta agilitat i dinamisme en boca. Que siguin frescos i bevibles, que tinguin moltes capes i una al fons per qui sàpiga trobar-la que sigui un regal.
En relació als negres, ja els hem premsat i ara son als cups fent la segona fermentació, la malolàctica, on s’acaba d’afinar la seva textura amb la voluntat que siguin rodons i fins en el pas per boca.
La voràgine de les setmanes de verema s’acaba, però l’adrenalina encara ens dura. De tota manera, anem tornant a poc a poc a la rutina. Endrecem, netegem la maquinària i tots els racons del celler, conscients que fins el 2023 ja no tornarem a fer servir segons quins espais i/o eines. La tardor arriba plena de nostàlgia que mitigarem en poques setmanes, amb l’arribada dels primers vins de l’any. Els més joves. Aquells que són plens de franquesa i frescor, de sinceritat i d’energia.
Properament, l’equip es reunirà per viure un altre moment màgic i especial: l’alquímia dels cupatges. Són sessions de tast per decidir el perfil dels vins que no són monovarietals, per`ò també d’aquells on hi ha un treball enològic diferenciat i singular per obtenir referències més especials.
Estem convençuts que els vins de la nova collita us encantaran. El raïm ha entrat amb molt bona qualitat i el treball de mínima intervenció al celler no ha fet més que acompanyar-la.
Batea és el tercer poble de Catalunya en nombre d’explotacions agrícoles, i el primer productor de vi de Catalunya, amb més de 20 milions de quilos de raïms, a Batea és produeix el 20 per cent de la garnatxa blanca del món. També compta amb més de 20 cellers que elaboren els vins més guardonats de Catalunya i en el cas dels vins de garnatxa els més guardonats del món, ( l recent concurs de les garnatxes del món 20 de les 80 medalles van ser per a vins produïts a Batea). I no ens podem oblidar dels olis que, sense tenir la rellevància del vins, també estan conquerint els millors reconeixements per la seua excel·lent qualitat . No podem obviar que més del 30 per cent dels conreus de Batea son ecològics, que a Batea existeixen, a més conreus, de tòfones i d’altres d’experimentals . Entre tots fan de Batea un referent en el món agrari. Llegir més
Mentre ens acomiadem de la verema, ens ha arribat una notícia que ens fa moltíssima il·lusió: Batea ha estat considerat el millor poble agrícola català en una iniciativa anual que promouen Prensa Ibérica, El Periódico, Diari de Girona i Regió7. La informació l’hem llegit a Vadevi i no podem estar més orgullosos de ser bateans, el poble on vivim i on fem vi. Per això compartim part del mural artístic que va pintar Lily Brick en un dels laterals de Cellers Tarroné, precisament la secció en què s’homenatja al nostre poble, un dels més emblemàtics de la Terra Alta, que està ple de racons on batega el vi. Us convidem a visitar-lo i a visitar-nos. Les visites enoturístiques amb Vinomi Rural Experience hi fan parada, al mural, just abans d’iniciar el tast de vins.
- Merian, triple Medalla de Plata als Vinari
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Lily Brick, artista
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Jordi Cabasés, gerent de Bodega Jordi
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Ricard Vidal, sommelier al restaurant Miravall de Batea
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més