Notícies

Harmonies de cabra hispànica a Les Moles

Ens agraden els maridatges de qualitat i proximitat i per això ha estat un plaer participar a les jornades gastronòmiques impulsades per Donum Deus al restaurant Les Moles d’Ulldecona, amb la col·laboració de Nectari, Fonda Sala i Oniria. Al plat, cabra hispànica dels Ports, guisada amb respecte, gust i intenció. A la copa, vins de diferents cellers de la DO Terra Alta, entre ells, els nostres, els de Cellers Tarroné: Merian 2021, 100% garnatxa blanca, i Seguit 2019, 100% garnatxa negra. Un orgull per a nosaltres participar en unes jornades d’alt nivell gastronòmic en un restaurant referent a les Terres de l’Ebre i al país.

Donum Deus és la marca que comercialitza la carn de caça de cabra hispànica dels Ports de Tortosa-Besseit des de 1990. És un producte de proximitat, natural i verd i limitat, que s’engloba dins de la filosofia gastronòmica del Km0. Els animals tenen un mínim de 8 anys d’edat i poden arribar als 14 i la seva carn no pateix cap tipus d’estrès prèviament al consum. La seva és una carn amb importants valors nutricionals.

El cas és que Les Moles, Nectari, Fonda Sala i Oniria ens han permès gaudir d’un menú impressionant a 8 mans, on el fil conductor ha estat la cabra hispànica. Us el compartim a continuació i us animem a què busqueu paral·lelismes entre l’enunciat i les imatges que hem compartit, encara que desordenadament:

Cecina de cabra hispànica

Mollet de sobrassada de cabra hispànica i llom curat

Tataki de filet de cabra hisptànica amb herbes

Consomé de cabra hipànica amb verdures, foie i tòfona

Raviolis de cabra hispànica

Llom Wellington de cabra hispànica

Escabetx de llom de cabra hispànica de verdures i olives empeltre

Guisat de cabra hispànica en conserva amb bolets i escabetx

Els vins de Cellers Tarroné els vam harmonitzar amb el mollet de sobrasada (Merian 2021) i el Llom Wellington (Seguit 2019). Una oportunitat increïble per comprovar que quan gustos i aromes de plat i vi lliguen, es multipliquen les sensacions. Va ser un plaer també compartir taula amb altres restauradors de l’Ebre i de la Franja que van assistir a les jornades per veure com poden ampliar el seu ventall de propostes gatronòmiques a partir de la delícia que és la cabra hispànica de Donum Deus.

Val a dir que la carn i els productes derivats de la cabra hispànica s’estan convertint en una proposta habitual i innovadora a molts restaurants i botigues delicatessen d’arreu de la nostra geografia.

A diferència de molts països del centre d’Europa, on la carn de caça és molt apreciada, a Catalunya i a l’Estat Espanyol  els productes de cabra hispànica encara són desconeguts. La seua carn, però, té un alt valor nutritiu: té més proteïnes que la majoria de carns i menys greix i colesterol, és rica en ferro, fòsfor i vitamines del grup B. A més, no conté residus d’hormones, antibiòtics ni altres fàrmacs. En paraules de Todó “té menys calories que un iogurt”. Aguaita.cat