Notícies

“La Pinxa del barri”, una nova línia de garnatxes

Cellers Tarroné ha tret al mercat dos nous vins elaborats amb garnatxa negra i garnatxa blanca amb el nom “La Pinxa del barri” (PdB), que és una expressió utilitzada en el llenguatge bateà per referir-se a una persona, en aquest cas dona, eixerida, salerosa, amb gràcia i desimbolta. La 2020 és la primera anyada de la PdB i els vins han sortit al mercat amb la voluntat d’arribar a nous públics i seguir posant en valor la varietat autòctona més emblemàtica de la DO Terra Alta. Per això s’ha triat una imatge atrevida i desenfadada a l’etiqueta on es juga visualment amb una altra les altres accepcions de ‘pinxa’ que també vol dir arengada (sardina salada) en algunes regions com Tarragona, el País Valencià i les Balears.  El disseny, que és una traducció gràfica dels dos significats mencionats, és obra de Marc Riera  (GamnDisseny) i reflecteix l’esperit alegre i vital del vi.

Els dos vins de la línia “La Pinxa del barri” son monovarietals per mostrar amb franquesa el caràcter de la garnatxa jove i també la seva versatilitat segons l’estil de vinificació i criança. De fet, Cellers Tarroné ja elabora altres vins amb aquestes dues varietats i sense cupatge. Quant a la garnatxa blanca, amb la PdB ja són tres les referències que té al mercat el celler, però amb estils d’elaboració molt diferents. Els altres dos vins són Merian i A Part. En aquesta nova línia, la intenció ha estat crear vins frescos i amables, amb explosió de fruita, i un punt d’atreviment a la imatge. “La Pinxa del barri” son vins amb certa complicitat i estructura fruit del treball amb les mares i el pas per barrica en el cas de la garnatxa negra, però amb la voluntat de ser fàcils de beure i divertits. Ambdós son vins que admeten diferents harmonies gastronòmiques i la garnatxa blanca de la PdB està pensada també per beure sola, a copes.

La Pinxa del barri, 2020. Garnatxa negra

Color vermell intens amb tonalitats violàcies i porpres. En nas, aromes a fruites vermelles i negres com les cireres i els gerds, florals com la violeta i un rerefons molt fresc d’herbes mediterrànies. En boca, és intens i golós. Els tanins son dolços i madurs, amb fons de fruita vermella molt fresca. De final llarg.

Fermentació controlada a 20ºC en dipòsits d’acer. Durant la fermentació alcohòlica es realitzen remuntatges diaris, amb una maceració curta, d’entre 7 i 15 dies. Un 30% del vi passa per criança en barriques per guanyar estructura i complexitat.

És ideal per acompanyar cremes vegetals, carns a la planxa o al forn amb salses lleugeres o verdures. Marida amb ou, truites i patés.

La Pinxa del barri, 2020. Garnatxa blanca

Color groc pàl·lid i brillant. Aromes afruitats, amb notes de fruita blanca, préssec i tocs cítrics. També apareixen notes de flor blanca molt elegants quan s’oxigena. En boca és fresc, suau i molt ben estructurat entre alcohol i acidesa, deixant un final molt característic i genuí de la Terra Alta.

Selecció de finques de garnatxa blanca de Batea. Fermentació controlada en dipòsits d’acer a 16º-18ºC. Criança amb les mares durant dos mesos.

Un vi ideal per prendre a copes o per acompanyar peix i carn blanca, cuinada al forn amb espècies o a la planxa amb un raig d’oli d’oliva verge extra arbequina també amb arrossos cremosos i suaus, arròs de peix i marisc.