El 2020, ja ho vam dir, el recordarem sempre per la pandèmia. Però lluny de caure en el desànim a Cellers Tarroné aquest punt d’inflexió ens va fer agafar encara més coratge. I una de les moltes coses bones que també han passat en aquest any de desastre sanitari, social i econòmic, va ser pensar d’elaborar un nou vi: el tercer rosat, i el primer rosat ecològic, Merian Rosat 2020, elaborat amb garnatxa negra. Ho vam explicar àmpliament en una entrada que vam publicar al febrer. L’exportació ens demanava vins rosats i vam decidir ampliar la gamma de Merian, que són vins identitaris i que recullen l’expressió més franca i honesta de la Terra Alta.
Per a l’elaboració de Merian rosat 2020 s’han tingut en compte les inquietuds i els valors de Cellers Tarroné que, en el terreny de la viticultura, passen per elaborar vins respectuosos amb el paisatge amb l’ús de pràctiques agrícoles que assegurin la sostenibilitat del medi i, en el terreny enològic, per crear vins de màxima qualitat i preus assequibles, coherents amb la manera de fer honesta del celler familiar i reflex del terrer auster i caràcter de la Terra Alta.
Aquesta setmana passada, Merian Rosat 2020 ens ha donat una altra alegria. Ja estàvem contents per l’acollida que havia tingut entre clients i amics i també entre els nostres distribuïdors. Però ara el sector del vi ens ha reconegut el treball enològic i conceptual amb un Vinari de Plata. Divendres vam assistir a la gala d’estiu dels Premis Vinari, a Vilafranca, i vam veure com s’anunciava aquest reconeixement que volem fer extensiu a tot l’equip del celler. Tothom és decisiu i determinant perquè després la crítica especialitzada reconegui una bona elaboració. Així que, des d’aquestes línies, moltes gràcies a totes i a tots els qui ho feu possible.
Ara que ja som a ple estiu, us convidem a tastar els nostres rosats, tot i que són vins per beure, amb moderació, durant tot l’any. Per sort, el vi rosat s’elabora des de fa anys a consciència i a Catalunya en tenim grans exponents. Un mercat, el del vi rosat, que creix sostingudament com demostren aquestes xifres que compartim i que ha recollit en un informe l’Observatoire Mondial du Rosé:
- El consum mundial de vi rosat ha passat dels 18.3 milions d’hectolitres (hl) el 2002 als 25,6 milions d’hectolitres el 2018. Ha tingut un augment del 40%. Els països d’europa occidental i els Estats Units són els princpials consumidors
- La producció mundial ha passat dels 20 milions d’hl el 2002 a 26,4 milions d’h el 2018. Hi ha hagut un augment del 31%.
- Les importacions de vins rosats han augmentat dels 3,7 milions d’hl el 2002 als 10,9 milions d’hl el 2008. El 2007, de cada 10 ampolles importades, 4 eren de vi rosat.
- Les exportacions mundials de rosat van passar dels 7,6 milions d’hl el 2002 a 10,6 milions d’hl el 2018. L’augment ha estat del 39%. El valor dels vins rosats exportats va representar 2.200 milions d’euros el 2018, 200 milions més que l’any anterior..
L’Observatoire Mondial du Rosé descata un increment continuat del consum mundial del vi rosat: “S’han assolit registres en diferents indicadors com mostren les dades prèvies i França i els Estats Units són les dues locomotores del mercat rosat mundial. Els Estats Units gairebé han duplicat el seu consum de vi rosat fora de comerç (un circuït que representa el 80% del consum als EUA), en només 1 any”.
Merian rosat 2020 s’elabora amb raïms de garnatxa negra idonis per a l’elaboració d’un vi rosat delicat i ple de subtilesa. Els sòls de les vinyes son pobres, de composició argilo-calcaris, amb matèria orgànica i on la pluviometria és escassa. El raïm entra al celler i molt ràpidament es premsa perquè l’extracció de color sigui mínima i el resultat sigui un rosat pàlid. Té una criança amb les mares de 4 mesos i s’utilitza la tècnica del battonage. El resultat és un vi fresc, però molt més delicat i voluptuós que els rosats Mas Tarroné i Sisquera, que evoluciona molt bé en ampolla com a mínim entre 2 i 3 anys després des de que surt al mercat.
NOTA DE TAST
Varietat_ Garnatxa negra de cultiu ecològic.
Verema_ Manual, en el punt òptim de maduració dels raïms seleccionats amb les millors característiques per elaborar un vi rosat.
Elaboració_ Rosat de premsada directa. Fermentació controlada a 18 graus. Criança amb les mares durant 4 mesos i battonage.
Tast_ Color salmó pàl·lid, amb ribet més intens. En nas, ressalten les fruites vermelles, delicades notes florals i un rerefons mineral. La boca és golosa, llaminera i molt fresca, amb un post gust llarg que invita a beure una segona copa. Un vi equilibrat, entre frescor i estructura
Harmonia_ Molt versàtil per als maridatges. Des d’amanides amb vinagretes suaus a pastes i arrossos amb salses marineres. També amb peix blau i blanc i especialment amb els sushi, els mariscos, i amb formatges cremosos tipus brie i camembert. Amb carns rostides i a la brasa i també amb unes bones postres: la dolçor del plat contrasta molt bé amb la frescor del vi.
Servei_ Entre 5 i 10 ºC
N’han parlat a Vadevi i Tarragona21, entre d’altres.
- Merian, triple Medalla de Plata als Vinari
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Lily Brick, artista
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Jordi Cabasés, gerent de Bodega Jordi
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Ricard Vidal, sommelier al restaurant Miravall de Batea
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més