“Alguns historiadors han identificat Batea amb una important ciutat d’Ilercavònia (citada per Ptolemeu) coneguda per ‘Adeba’. Hi ha dubtes sobre aquest supòsit, però és obvi que Batea, com la resta de poblacions de la comarca de la Terra Alta, és d’origen protohistòric”.
Tenim el privilegi de viure en un municipi de la Terra Alta amb molta història. En aquest article us volem convidar a venir a visitar-nos com hem fet altres vegades. Tenim l’estiu a sobre i un territori increïble per descobrir. Segurament que el de 2021 tampoc serà l’any dels grans viatges, perquè la pandèmia i les seves conseqüències no ens ho posen gens fàcil. De manera que tenim un any més per explorar els nostres voltants i redescobrir la riquesa del país de vins que som, del patrimoni natural i gastronòmic que ens envolta.
Si sou de visitar pobles, heu de parar o sí o sí a Batea. I heu de fer cap a la plaça Major, actualment anomenada plaça Catalunya, per després contemplar unes meravelloses arcades gòtiques de l’Edat Mitjana al carrer Major:
La Plaça Catalunya s’erigeix avui dia com a punt de benvinguda per als visitants de Batea. I no li ve de nou, ja que segles enrere era literalment l’arribada al poble, el punt d’accés principal per als visitants que arribaven pel camí de Tortosa i que es trobaven una vila completament emmurallada. Aleshores es tractava d’una gran explanada, l’anomenat Pla dels Corrals, on hi havia una bassa. Aquí hi arribaven els visitants i els pagesos mitjançant la tracció animal, emprant la bassa com abeurador. Més informació
Pujar la costa del carrer Major és començar a endinsar-se en l’antiga Vila Closa. Hi destaquen els arcs i porxades gòtiques dels segles XIII, XIV i XV, que servien d’aixopluc als vianants en dies de pluja, i de botiga i obrador als comerciants artesans durant els dies de fira i de mercat setmanal. Durant aquella època, solia haver-hi una fira important de forma anual, però era habitual que cada setmana hi hagués gent forastera venent els seus productes o utensilis. El funcionament era semblant al d’ara, els mercaders es presentaven a l’ajuntament demanant ocupar un espai per ubicar el seu comerç i pagaven un impost per establir-se a cada una de les porxades. Més informació
Entreteniu-vos a l’antic carrer del Mig, on destaquen arcs gòtics i un bell finestral del segle XIII que presideix la façana d’un dels immobles. I seguiu la ruta que proposa el web de Turisme de Batea. Ho gaudireu, segur. Busqueu l’ombra i porteu aigua per beure. A l’hora de dinar, ja demanareu vi.
Per entaular-vos, us recomanem el restaurant Miravall. Podreu gaudir d’una cuina de mercat saborosa i saludable i dels vins de Cellers Tarroné. Hi tenen moltes referències, però és un lloc per demanar l’A Part, l’especial, el diferent, l’autèntic. Un vi complex, polivalent que harmonitza molt bé amb una cuina que està en constant evolució però que té en compte sempre la qualitat, la temporada i la proximitat. Miravall és un establiment amb molts anys d’història que ha sabut adaptar-se a les noves demandes gastronòmiques fent una mirada curiosa i acurada als productes de proximitat i especialment als vins de la DO Terra Alta.
Si teniu ganes d’aventura, us recomanem El Parc Natural dels Ports a Horta de Sant Joan, baixar per la Via Verda i arribar fins a la Fontcalda. De tota manera, les opcions als Ports són molt diverses i podeu triar segons el que més us agradi. Algunes recomanacions imprescindibles són: els estrets d’Arnes, la Font Nova, la Vall, el mirador al cim de Caro o Faig Pare.
El Parc Natural dels Ports, un massís que sobrepassa els límits de les Terres de l’Ebre i s’endinsa a les províncies de Terol (Aragó) i Castelló (País Valencià), és un refugi d’una fauna i flora molt riques. Hi destaca la presència de la cabra hispànica, una espècie que pot trobar-se fàcilment si t’endinses en aquestes muntanyes. Si les recorrem entre les comarques del Baix Ebre i la Terra Alta, hi trobem extensos boscos de pi silvestre, precioses valls amb alzinars, i també una població considerable de faig, que ho converteixen en un paisatge típic de muntanya. Més informació
Si aneu per la muntanya, no trobareu restaurant. Per tant us aconsellem fer un pícnic. Entrepans i una ampolla de vi ben fresc a la nevera per exemple de Merian Rosat 2020. És un plaer quan arribes assedegat a un espai natural poc conegut… i pots seure tranquil·lament, beure aigua, remullar-te els peus i després gaudir dels silencis o la fressa de la natura amb un got de bon vi a la mà.
Si sou amants de la història, us recomanem que trepitgeu algun dels escenaris de la Batalla de les Terres de l’Ebre. Us remouran segur la consciència. Hi descobrireu un passat no gaire llunyà i en els paisatges natural hi llegireu encara la cruesa de la guerra. Una opció són les Trinxeres de la Punta del Duc, a La Pobla de Massaluca, que és una mutanya de 297 metres on s’hi troben trinxeres i fortificacions de la línia defensiva dels republicans durant la Guerra Civil. Des d’aquest punt, es poden contemplar la desembocadura del Matarranya a l’Ebre i el pantà de Riba-roja.
Enmig d’una zona privilegiada quant a fauna i paisatge, es pot descobrir tot un entorn fortificat que formà part de la línia defensiva construïda al llarg del riu d’Algars per protegir el territori d’una invasió franquista. Els senders rehabilitats permeten resseguir els camins dels soldats republicans durant els més de cent dies de batalla. Més informació
Per dinar, després de l’excursió a peu, aneu al restaurant del càmping de La Pobla –PortMassaluca Càmping-, a tocar del riu Ebre, un espai privilegiat, amb cuina basada en productes autòctons i de temporada. La seva especialitat són els arrossos i les fideuà. Hi trobareu alguna de les nostres referències , també. Un vi de Cellers Tarroné per un migdia o un capvespre de pausa, de reflexió, d’agraïment a una jornada d’esforç, de cultura i de territori… Un vi com Torremadrina, amb un punt de fred, ens acompanyarà la mar de bé un bon arròs.
Si feu cas de les nostres recomanacions, esperem el vostre feedback. Sabeu que si ens voleu escriure ho podeu fer a comunicacio@cellerstarrone.com Bona setmana!
- Merian, triple Medalla de Plata als Vinari
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Lily Brick, artista
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Jordi Cabasés, gerent de Bodega Jordi
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Ricard Vidal, sommelier al restaurant Miravall de Batea
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més