Divendres vam ser al celler Herència Altés, a Batea, per commemorar el Dia Internacional de les Dones Rurals en un acte presidit per les conselleres Teresa Jordà i Tània Verge. Vam ser més de 150 dones, creiem que totes convençudes que el dia de la dona rural és sempre, perquè sostenim les economies familiars i domèstiques i despleguem el nostre talent a la mar o a la terra, desenvolupant la nostra professió. Felices de dinamitzar i dignificar les economies rurals al sud del país, que és orgull, rebost i potència enològica.
Durant l’acte es va presentar el projecte ‘Dones rurals, dones de les terres de l’Ebre‘, que té la voluntat de recuperar la memòria de les dones que han estat protagonistes en el món rural per visibilitzar la seva expertesa i coneixement. El projecte es concreta en l’edició d’un llibre i una exposició itinerant que recull les biografies de 100 dones ebrenques i que ha estat possible gràcies a la col·laboració d’entitats, particulars i ajuntaments. Es tracta de difondre les contribuicions personals i col·lectives de les dones rurals ebrenques en totes les branques de coneixement i d’activitat, dones nascudes abans de 1947. “És un llibre que ens parla de dones ebrenques que van viure la postguerra, la pobresa i múltiples adversitats (…) Dones que van ser pioneres en tenir el carnet de conduir, en conduir un tractor, en conduir les seves pròpies vides“, escriu al pròleg la consellera Verge.
Al llibre hi podem llegir la història de Josefina Fígols Giné, nascuda a Batea el 1928. De professió, modista. “Va ser una pionera en la fabricació de biquinis. Als seus 93 anys i mig, continua sent una dona creativa, optimista, vital, emprenedora i salvaguarda de les idees ecologistes”, s’hi escriu. Ella és una de les protagonistes de la Terra Alta en aquest llibre que no només llegirem nosaltres, sinó també les nostres filles, perquè sàpiguen que el talent i el coratge ve de lluny. També Maria Villarroya Galceran, nascuda a Batea el 1932. Una carnissera que no va poder tenir molts estudis però es va convertir en emprenedora i va empènyer un negoci quan no era habitual que ho fessin les dones. Als inicis, només hi venia porc i a poc a poc va anar ampliant el repertori fins incloure també altres productes artesanals. Va morir en plena pandèmia, als 87 anys.
Durant l’acte, també es va presentar el programa de ‘Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya 2022-2025‘ i es va incidir en el paper fonamental de les dones en el desenvolupament sostenible del territori. El programa inclou eines de visibilització ii suport que, en paraules de la consellera Jordà, “permetin continuar reduint les desigualtats de gènere i contribuir a una transició social, econòmica i ecològica per a un desenvolupament sostenible de les zones rurals i marítimes”. Es busca millorar la visibilitat i el reconeixement de les dones, reduir els estereotips i impulsar la seva presència en els espais de decisió.
De fet, segons dades del Govern de la Generalitat, el percentatge de dones inscrites a la Seguretat Social que es dediquen a l’agricultura és del 24%, mentre que només un 16% estan ocupades per compte d’altri. A la mar, les xifres són encara menors, d’un 9% i un 6% respectivment. Quant a la presi`dència d’organitzacions agropecuàries o pesqueres, les dones només n’ocupen un 3%.
La jornada va servir també per teixir complicitats entre dones pageses i de mar, amb cellers i elaboradors amics i per gaudir d’un dia d’aprenentatges compartits, per fer un arròs i compartir bons vins de la DO Terra Alta i adonar-nos-en que juntes podem arribar més lluny, però també per recordar-nos que nosaltres ja tenim la lliçó apresa, i que ara el que cal és que la comparteixin i l’abracin ells. Ens quedem per al record aquest fragment de la cantautora Montse Castellà:
“Sóc millor persona si estem juntes, a prop teu és com si s’aturés lo temps.
Hem estat fetes per somriure, per combatre amb dignitat
i defensar que els carrers seran sempre nostres.Serem la força i l’alegria i un vol d’estornells.
L’esperit net, lo puny alçat, les mans agafades.”
- Merian, triple Medalla de Plata als Vinari
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Lily Brick, artista
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Jordi Cabasés, gerent de Bodega Jordi
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Ricard Vidal, sommelier al restaurant Miravall de Batea
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més