Notícies

Placidesa i qualitat

Amb la serenor dels dies tranquils, podem passar balanç de la campanya de la verema 2022 a Cellers Tarroné. Els vins blancs i rosats ja estan definits, els negres acabant la malolàctica al celler. Per tant, tot està en ordre i segueix el curs previst. Els primers vins a sortir al mercat seran els joves blancs i rosats, els de les categories d’entrada: Mas Tarroné i Sisquera. I a mesura que estiguin definides amb les seves criances les gammes més altes (Merian, Punt i… , Seguit, A Part), doncs també podrem beure les noves anyades. Però això ja serà al 2023. Haurem de cultivar la paciència i a cuidar el desig.

Si hem de definir la campanya de la verema 2022/23 amb dues paraules, serien placidesa i gran qualitat. Així ho sentim tot l’equip de Tarroné. Ho hem anat explicant durant la campanya, que tot ha tingut un curs tranquil, entre d’altres coses perquè vam tenir pluges abans de la verema i la meteorologia ens ha respectat durant la collita. De manera que la sanitat dels raïms al cep era excel·lent just en el moment precís de collir, havent pogut finalitzar les maduracions alcohòlica i fenòlica. Tal i com han anat madurant les varietats, les hem anat entrant al celler per iniciar la fermentació alcohòlica. Per tant ,la campanya ha estat continua i no hem hagut de patir cap sobresalt.

Hi ha hagut una minva en producció, però no molt significativa. El que és important remarcar és l’increment de qualitat respecte d’altres campanyes. Els vins, i ho podem dir amb tota tranquil·litat i seguretat del món, són excel·lents, des del punt de vista enològic i organolèptic. Els diferents tastos i analítiques que hem fet al laboratori i a la sala de tast per confirmar la seva qualitat, així ens ho demostren.

No ens agrada que a finals d’octubre la calor encara sigui persistent. Això d’anar amb màniga curta no ens ajuda gaire, també comporta esgotament i cansament físic. Està clar que és una evide`ncia més del canvi climàtic, però us hem de dir que el fet que no hagi arribat el fred, ens ha permès acabar ja algunes fermentacions malolàctiques de vins negres. Per tant, en aquest sentit, ens ha anat bé. No obstant això, no és l’escenari desitjat i és una trista realitat que el clima hagi canviat per la mala acció de l’home.

Coicidint amb el nostre balanç, hem rebut les dades oficials de la DO Terra Alta que és la que ens empara, on es parla d’una collita de 39 milions de quilos, lleugerament per sota de les previsions inicials. Us en destaquem algunes perquè us ajudin a entendre el context:

Gran qualitat, resultat de l’estat fitosanitari excepcional de les vinyes, amb pluges a la primavera que han ajudat al desenvolupament vegetatiu de les plants i una brotació regular, a més de garantir reserves hídriques.

Avançament de la campanya en 10 dies com a conseqüència d’un cicle més càlid i un desenvoluament del cultiu més accelerat.

Excel·lent producció de garnatxa blanca, emblema de la DO, amb 12 milions de quilos, un 30% de la producció total i un 56% de les varietats blanques.

Garnatxa negra, peluda i tintorera sumen més 11 milions de quilos i representen un 59% de la producció total de varietats negres. El morenillo, amb 50.000 quilos collits, experimenta un increment del 20% respecte de l’any passat.