Notícies

42 anys compartint vida i vins

Havien de venir a veure’ns el maig de 2020, però fins aquest mes de novembre no ha estat possible. El Covid ens ho ha posat difícil per compartir moments i enfortir relacions amb clients que són amics. O més que amics, família, com el cas de Bodega Jordi, amb establiment al municipi lleidatà d’Alcarràs. Fa 42 anys que fem camí junts. Una relació d’avis, de pares i que ara continuem els fills, les noves generacions de les dues famílies. Fa uns dies van venir a visitar-nos a Batea i van veure els canvis que havíem fet al celler. El laboratori, les oficines, la sala de tast i el mural de Lily Brick que dóna la benvinguda.

“Amb 16 anys vaig començar al negoci familiar i ara ja en tinc 58”, explica Jordi Cabasés María, propietari de Bodega Jordi. “A l’inici veníem vins a granel. Vam arribar a vendre 48.000 litres en un mes i 3.012 litres al dia”, afirma. Això passava a principis dels 80. Recorda que el seu avi venia el litre a 58 pessetes, però amb una plaga de míldiu que hi va haver a La Manxa, el preu es va apujar 20 pessetes de cop. Quan va arribar l’euro, al 2000, els preus es van tornar a arrodonir a l’alça. I es van perdre pel camí alguns consumidors. “Durant molts anys hem estat els clients número u en ventes de vins de Cellers Tarroné”, dirà amb orgull Cabasés María. Tot i que costa trobar nous públics i especialment gent jove que s’apunti al món del vi, no desisteixen en la seva tasca de fomentar-ne la cultura des del seu establiment d’Alcarràs. “Sóc un malalt del treball, obro fins i tot els diumenges”, dir`a Jordi Cabasés. I afegeix: “Ens ha costat trobar data per venir a Batea però ara que hi hem estat podem dir que ho hem trobat tot molt modernitzat. El celler continua sent el mateix de sempre i la nostra relació més que professional, que també ho és, és familiar. Hem tingut sensacions molt bones i hem vist com Mercè i Antonio primer i ara les filles de Mercè, Imma i Mercè, estan consolidant i fent créixer el negoci familiar”.

A Bodega Jordi li costa molt aconsellar als clients que tastin una referència per davant d’una altra, però quan coneix el perfil de la persona i sap que es deixa rebre consells, intenta suggerir-los els vins de Cellers Tarroné, perquè els pot donar garanties no només la qualitat del vi sinó també del tarannà de les persones que hi ha al darrere. “Però encara ens passa que hi ha clients que volen vins bons sense gastar gaire”, es lamentarà el propietari de la botiga de vins. “Quan volen escoltar-me, explico que els de Cellers Tarroné són vins que estan a Bodega Jordi des de fa molts anys, des dels inicis. Vam començar l’aventura de vendre vins amb ells. Fan un bon treball enològic, però a més a més hi ha grans persones al darrere”, sentencia.  

Per celebrar la retrobada, vam anar a dinar al restaurant Miravall de Batea. Us n’hem parlat en més d’una ocasió d’aquest temple gastronòmic que tenim a la Terra Alta, però no ens cansaríem de fer-ho i d’insistir que hi aneu si no l’heu provat encara. Ens hi sentim com a casa perquè és un negoci familiar també, un lloc de tracte amable i sincer, on ens sentim acollits i ben atesos i a on a més a més hi mengem de luxe. Sempre troben el plat just (el guisat, la cocció, el producte…) per harmonitzar amb les diferents gammes de vins de Tarroné. El menú degustació va ser esplèndid i només podem dir G R À C I E S.

Trobar-nos amb els clients més vells/ antics de Cellers Tarroné és més que un plaer. És un orgull. Confiem que aquesta relació que van teixir avis i pares la sapiguem conservar, enfortir i llegar a les generacions que vinguin. Perquè en un temps on tot va tant de pressa i els vincles són líquids, com diria el sociòleg Zygmunt Bauman, les relacions covades des de fa anys tenen un valor especial.

Hemos olvidado el amor, la amistad, los sentimientos, el trabajo bien hecho. Lo que se consume, lo que se compra ‘son solo sedantes morales que tranquilizan tus escrúpulos éticos’.

Si quiere que su relación sea plena, no se comprometa no exija compromiso. Mantenga todas sus puertas abiertas permanentemente.

Zygmunt Bauman

Doncs això. Des de la llibertat, volem seguir explorant-nos, coneixent-nos i creixent junts. Perquè plegats ens enriquim, sumem, ens aportem i els nostres vins tenen una presència més àmplia. I és un plaer compartir taula amb amics lleidatans. I beure els vins que ens van enllaçar fa més de 40 anys. I celebrem que per les dues bandes hi ha la intenció de seguir fent camí com a mínim durant 40 anys més.