Ens agraden els maridatges culturals i aquest cap de setmana n’hem viscut un – nosaltres a distància-, gràcies a la DO Terra Alta i el seu secretari Jordi Rius. La Pedrera amb DO és un cicle de tastos de vi que va començar abans de l’estiu en un dels escenaris modernistes més emblemàtics del país, La Pedrera, obra de l’arquitecte Antoni Gaudí. Amb la col·laboració de l’INCAVI, les DO’s catalanes ofereixen tastos de vins i productes gastronòmics, amb la voluntat de fer arribar la qualitat, la riquesa i la diversitat a turistes i als barcelonins. Aquest cap de setmana passat ha estat el torn de la DO Terra Alta.
Entre els vins seleccionats, hi havia l’A Part de Cellers Tarroné, una garnatxa 100% elaborada i criada en bótes d’acàcia. Un vi amb caràcter, versàtil i original que representa la nova manera de fer de Cellers Tarroné i que lliga molt bé amb un edifici originalíssim creat per l’arquitecte reusenc, amb formes i colors que imiten la natura que va ser la seva principal font d’inspiració.
A Part. Nas complex i ple d’harmonia. En boca és un vi untuós, dens i amb pes. Pas ferm en boca. Sedós. No deixa indiferent. Amb bona acidesa que dóna llargada al vi, sense aturador. Un post-gust llarg i profund amb intensos aromes de fruita de pinyol. Lleuger record a terra blanca i vermella i, al final, notes salines pròpies de la garnatxa blanca
Des del passat 19 de juny i fins ben entrada la tardor, La Pedrera acollirà tastos en un programa cultural que té per objectiu fusionar l’arquitectura i el patrimoni modernista amb la degustació de vins. Els assistents que participen al tast s’endinsen a l’edifici del passeig de Gràcia i participen en un tast a la Sala Gaudí. Els experts diuen que els espais ens suggestionen, com també el nostre estat emocional. De manera que en la percepció dels vins hi intervenen el nostre estat vital i també l’entorn que ens envolta. D’analitzar-se, els vins tastats a La Pedrera segur que tenen una molt bona expressió…
Sigui com sigui, el que és important durant el tast és gaudir. “Disfrutar no es una parte de la vida. Es su esencia“, escriu Ignacio Maciel a “El zen y el arte de degustar vinos”. És un llibre preciós, un “manual per a degustar la vida”, on l’autor resumeix els passos per beure vins de forma zen. El ritme accelerat de la societat ens permet assaborir massa poc la lentitud que imposen els vins durant el tast. A vegades, és més un tràmit que un gaudi pur i plaent. I lent.
Escriu Maciel: “Descifrar los secretos de una copa nos propone el juego de abandonarnos a nuestros recuerdos, dejando que las sensaciones hurguen en los secretos que esconde el vino. Este juego es delicioso y placentero, y de poseer la suficiente práctica cualquiera podría decodificar cada paso y componente que se sella con un corcho. El juego es amplio y abarca todos nuestros sentidos: la vista, el olfato, el tacto, el oído, el gusto”.
Al llibre parla del concepte de “disfrute consciente” que resumeix amb aquestes paraules: “El tomar un poco de tiempo para regalarnos a nosotros mismos. Para sentir a plena conciencia lo simple. El respirar, el tocar, el servir, el oler, el probar”. Certament, seguint aquests consells, acaba sent cert que “el plaer s’apodera d’un mateix” com escriu l’autor. Per finalitzar un tast, suggereix fer-ho sempre amb “l’agraïment”: “A lo que se nos ofrece, a lo que somos. La gratitud nos permite abrirnos, dejar entrar las sensaciones y entregarnos a ellas”.
Meravellar-se per l’entorn que ens acull. Sentir l’esperit dels vins que ens serveixen. Com diu Ignacio Maciel: “Volví a lo más simple: a respirar, a sentir, a beber. Y tan sólo encendida con esas cosas simples, estalló en mí una chispa de felicidad”. Esperem que els assistents al tast de la DO Terra Alta a La Pedrera, tinguessin l’oportunitat de sentir aquesta mateixa espurna, amb els nostres vins.