Un any més els vins de la DO Terra Alta han estat al costat dels premis d’investigació que convoca el Grup de Periodistes Ramon Barnils en una gala celebrada al Born CCM, a Barcelona. L’exercici del periodisme és fonamental per assegurar una societat lliure i plural, diversa i respectuosa, però la recerca periodística ho és més encara més anar al fons de les coses, a l’arrel, als fonaments i per tant a la veritat. I això necessita temps i recursos.
En aquests moments de l’aquí i de l’ara, celebrem que hi hagi una aposta per part de les empreses i dels periodistes freelance d’anar al moll de l’òs de les coses. Dedicar-hi hores, ampliar el ventall de fons, investigar, contrastar, reflexionar i escriure. I des d’aquestes ratlles volem felicitar les guanyadores i els guanyadors dels premis, en aquesta última edició, per haver-ho posat en exercici i de manera excel·lent:
- Carles Xavier Senso ha estat el guanyador en categoria d’obra inèdita i s’ha endut el guardó més ben dotat (1.400 euros i publicació del reportatge al diari Ara) amb ‘César Orquín, un heroi sense matisos a Mauthausen’.
- Els premiats en obres publicades (800 euros per a cada guardó) són, d’una banda, Àlex Font, Natàlia Vila, Albert Cadanet i Albert Martín, del Diari Ara, per la investigació sobre la guerra econòmica contra el procés amb els temes ‘L’Estat va treure milers de milions de dipòsits dels bancs el 2-O’, ‘Així va fer l’Estat la guerra econòmica contra Catalunya’ i ‘80 de les 100 grans empreses catalanes van mantenir la seu’.
- De l’altra, Pedro Javier Armengou s’ha endut el premi a obra publicada en mitjà local i comarcal amb ‘Els exempleats de Caixa Sabadell, a ‘l’exili’ o al carrer’, publicat al Diari de Sabadell.
Des de Cellers Tarroné vam participar en el banquet de vins servit al final de la gala per la DO Terra Alta amb Merian 100% garnatxa blanca, un vi franc, sincer, honest, que representa el que som i el que volem ser. On hi ha l’orgull de fer vi, de la identitat bateana, l’herència d’Antònio i Mercè, el sacrifici i l’esforç de les generacions anteriors i la voluntat ferma de la nostra de seguir-ho fent bé i de posar-hi tot el coneixement i la sensibilitat de què som possibles. De respectar la terra, de seguir-li donant vida a través del cultiu ecològic de la vinya i d’elaborar vins que després puguin exhibir l’orgull de territoris com el nostre, del sud, al nord, i portar la felicitat arreu a través seu. I fer evident també que fer vi és un ofici que implica temps, dedicació, estima, apreci i molta sinceritat, franquesa i veritat. Per molts anys de grans premis i de bons vins.