La formació i l’aprenentatge continuats estan a l’ADN de Cellers Tarroné. Ho vam comentar en un article anterior a propòsit dels estudis de sommelier d’Imma Solé Llop. Ara, gràcies a l’Escola Agrària de Gandesa, participarem en el curs d’enologia bàsica i tast de vins, amb l’acompanyament d’Herència Altés i el Celler Cooperatiu. Tres projectes enològics que conviuen a Batea, dins de la Denominació d’Origen Terra Alta. Tres cellers que compartim interès per conèixer els nous mètodes de vinificació més enllà de l’estil tradicional, per això el programa del curs inclou classes pràctiques i teòriques sobre la vinya i la climatologia, les varietats, els vins naturals, els defectes del vi, la criança i les vinificacions especials (dolços, rancis, misteles i dolç natural). Serà un bon exercici per actualitzar-se i per donar a conèixer també la història i el treball enològic de Cellers Tarroné amb un gir en els últims anys, fent una aposta per la creativitat enològica. Una de les sessions formatives la impartirem al celler.
És bo remarcar, aprofitant l’avinentesa, la tasca que realitza l’Escola Agrària de Gandesa des de l’any 1973 i de manera intenterrompuda. Des d’aleshores no ha deixat d’impartir formació reglada i continuada en el món agrari i, per tant, també en el sector enològic. Les inscripcions al curs s’han de formalitzar a través del correu electrònic acutrona@gencat.cat.
No hi ha setmana que el Concurs de Garnatxes del Món no sigui notícia. Nosaltres ja estem preparant les mostres que presentarem a concurs. No hi faltaran els dos vins 100% garnatxa blanca que elaborem al celler i que són diametralment diferents perquè hem buscat en la vinificació la polivalència de la varietat, amb noves maneres de vinificar i de fer la criança. Parlem de Merian i A part.
Aquesta setmana el certamen ha rebut un impuls important, la col·laboració econòmica de la Diputació de Tarragona. L’aportació de 100.000 euros permetrà impulsar la promoció internacional del territori i d’acollir en les circumstàncies desitjades el concurs Grenaches du Monde , un certamen creat l’any 2013 pel Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló que, des d’aleshores, se celebra a les diverses regions productores d’àmbit internacional. En pocs anys s’ha transformat en un esdeveniment ineludible per als professionals del vi del món sencer. La participació creix any rere any i aquest 2018 s’esperen més de 800 vins procedents d’Espanya, França, Itàlia, Àfrica del Sud, Austràlia, Macedònia, Canadà, el Líban o Grècia. Per això, personalitats i entitats internacionals de reconegut prestigi en el camp de la vitivinicultura visitaran la Terra Alta durant les dates del concurs.
Coincidint amb la presentació de l’acord econòmic, els cellers hem conegut també el programa oficial del concurs que es desenvoluparà entre l’11 i el 15 d’abril amb jornades prèvies a Barcelona i Tarragona i després a la Terra Alta, on se celebrarà el concurs.
.- Divendres, 13 d’abril se celebraran les primeres sessions de tastos de qualificació dels vins presentats al concurs, al Celler Cooperatiu de Gandesa. Els visitants que no formin part del jurat podran gaudir de la Terra Alta amb visites al poblat ibèric del Coll del Moro i la Catedral del Vi del Pinell de Brai.
.-La tarda de divendres 13 d’abril se celebraran les jornades tècniques al Celler Figueres de Gandesa, amb ponències centrades en la garnatxa blanca, els diferents processos d’elaboració o les característiques organolèptiques de la garnatxa mediterrània, entre d’altres.
.- Dissabte 14 d’abril serà el dia en què el concurs s’obrirà a tots els veïns de la Terra Alta a gràcies a la fira que se celebrarà al centre històric de Batea. Una jornada popular i festiva on es podran tastar els vins de la DO Terra Alta, tot maridant-los amb una sèrie de propostes d’artistes de la zona.
.- La nit de dissabte 14 d’abril se celebrarà La Nit de les Garnatxes, una gala que tindrà lloc a l’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre i a on es lliuraran els premis a les millors garnatxes d’aquesta edició. Aquesta cerimònia servirà per posar punt i final a aquesta edició de Grenaches du Monde.
Quant a les activitats prèvies, l’11 d’abril es donarà la benvinguda als participants al restaurant Òpera Samfaina, on hi ha els vins de Cellers Tarroné. El 12 d’abril, a Tarragona, els participants visitaran la ciutat romana i coneixeran el paper que va tenir el vi a l’antiga Tàrraco.
Esteu preparats per acompanyar-nos?