Noticias, Notícies

‘A part’. I que comenci un bon estiu

Encara que no ens ho sembli ja som gairebé a l’estiu. Hem passat de puntetes per la primavera, entre pluges incessants, verdor inaudita a les vinyes i dies de sol radiants. Hem estat lògicament molt pendents de l’emergència sanitària, social i econòmica i dels salts de fase per la Covid-19 i ara el que més volem és recuperar contacte amb els més propers i ampliar la mobilitat cap a tots els territoris que ens envolten i, quan es pugui, més enllà. A Cellers Tarroné ens hem adaptat a la nova situació però està clar que tenim ganes d’avançar cap a nous escenaris per retrobar-nos amb amics i clients i perquè els nostres vins comencin a ser, de nou, l’eix de les converses a les taules de bars, restaurants i terrasses.

Queden pocs dies per a la revetlla de Sant Joan que marca de manera simbòlica l’entrada al solstici d’estiu. Veurem si es podran encendre les fogueres populars -i tradicionals- on cremar tot allò que volem deixar enrere aquest any 2020. I sinó, les encendrem simbòlicament a casa. Però el que està clar és que haurem de fer l’esforç d’il·lusionar-nos i d’aprendre a viure d’una altra manera, prenent totes les precaucions que calguin i deixant-nos seduir, com sempre, per vins bons, de proximitat i de temporada. Haurem de perdre la por i, encara que sigui en petit comitè, començar a transitar per aquest nou món ple de somriures encoberts per les mascaretes, però amb màniga curta i esperem que també amb banyador.

Aquesta setmana la feina al camp ha continuat sense pausa, però també ha estat intensa al celler. Hem tastat l’evolució de l’anyada 2019 de l’A Part, la nostra garnatxa blanca més especial, amb més caràcter, més singular i més autèntica perquè fa la vinificació i envelleix en barriques d’acàcia, el que li dona un fons aromàtic molt particular. El sommelier Sergi Figueras (Thunder Wine Makers) va descriure l’anyada 2017 amb aquestes paraules:

“Aromes cítrics i tocs anisats, amb un ventall aromàtic que es desplega amb la copa en moviment. Aromes florals, a fruita de pinyol com ara el préssec i la pruna. Records a pinya que donen sensacions picants i un fons càlid de terra blanca i sol. De fons, hi ha les sensacions del pas per bóta del vi, i la criança amb les mares que es mostren encara tímides. Té un nas complex i ple d’harmonia. Untuós, dens i amb pes. Pas ferm en boca. Sedós. No deixa indiferent. Amb bona acidesa, el que dóna llargada al vi, sense aturador. Un post gust llarg i profund, en què tornen les aromes a les fruites de pinyol però amb més presència encara. Lleuger record a terra blanca i vermella i, al final, notes salines o aquella salinitat que tan especial fa la garnatxa blanca” Llegir més

Aviat sortirà al mercat l’anyada 2018 de l’A Part, que manté l’essència i el perfil de les anteriors. Però sabem que cada any, no només pels efectes de la climatologia i del treball esforçat a la vinya sinó també per l’aprenentatge enològic que acumulem, el vi és més precís: és més amable i atractiu durant els primers mesos després de l’embotellat i més cremós, profund i sincer a mesura que reposa i passa el temps. L’A Part és, de moment, l’únic vi blanc elaborat amb garnatxa blanca de la gamma de vins que representa la generació més jove del celler, però que recull el pòsit de totes les anteriors. I ens en entim orgullosos, perquè crítica i consumidor han aplaudit i reconegut sempre l’elaboració.

És un vi per beure sol, a mitja tarda i amb una bona lectura. Una recomanació, per exemple, és un llibre bell i dolorós que hem llegit fa poc i que descriu un estiu de reconciliació entre mare i fill davant de l’arribada d’un fet inevitable i de la necessitat d’ambdós de fer les paus amb ells mateixos i entre ells. El títol és “El verano en que mi madre tuvo los ojos verdes“.

També és un vi que busca conversa i companyia gastronòmica. A l’A Part, no li anirien gens malament uns pèsols escaldats amb ceba i llagostins o cansalada. Però també li escauen com mostra la fotografia unes maduixes del Maresme. Ens agrada reivindicar la presència de vins secs a les postres. És una bona manera d’acabar bé l’àpat i d’entaular conversa amb aromes i sabors terraltins… Ara bé, la tria de quan, com i amb què beure’l, sempre ha de ser de qui decideix obrir l’ampolla de vi…

El que volem, sigui com sigui, és que se n’obrin, d’ampolles d’A Part. Que se celebri l’entrada a l’estiu i que sigui una estació que passat el temps sigui més bona que la primavera trista de la pandèmia. Esperem que en les properes setmanes tinguem moltes oportunitats de brindar per les hores de llum i pels somriures sense mascareta, encara que només ens la retirem a l’aire lliure davant d’una copa de vi.

www.cellerstarrone.com