Notícies

Al juny: vinyes endreçades

Hi ha moltes feines de viticultura que, si no expliquem, passen desapercebudes. A més de ser laborioses, la seva implementació contribueix a una major sanitat del raïm. I aquest és el nostre primer objectiu per després obtenir un gran vi. Observar l’ordre i l’equilibri quan caminem entre vinyes potser és fàcil, però entendre’ls i saber el per què, no tant. A Cellers Tarroné aquesta setmana volem explicar al blog una de les pràctiques de viticultura que estem realitzant a les diferents finques.

A les dues fotografies superiors es veu com la vegetació, que és molt abundant a aquestes alçades de l’any, es dispersa per tot arreu i alguns dels sarments toquen fins i tot al terra. El que fem és aixecar filferros per conduir la vegetació i evitar que en cas de fort vent, es puguin trencar els sarments que estan creixent. És una feina silenciosa però laboriosa que l’equip de viticultura realitza a ple mes de juny, coincidint amb el quallat. La vegetació és necessària per realitzar la fotosíntesi i per protegir els futurs raïms.

En el bloc d’imatges que hi ha a continuació, la vegetació ja està conduïda. Hi ha més ordre i claredat entre ceps. Estan emparrats i aquest sistema de conducció comporta tota una sèrie de facilitats en les labors de cultiu. Per exemple, quan podem. També contribueix a millorar la maduració del raïm perquè les plantes reben una millor il·luminació.

Els especialistes en viticultura també aporten xifres, quelcom important a l’hora de gestionar una empresa. Amb l’emparrat, la rendibilitat de les finques pot augmentar a un nivell proper al 20%. També facilita el treball individual que és més àgil i ràpid, malgrat que a la vinya tota feina és sempre entretinguda. Està clar que també hi ha petits inconvenients, com per exemple l’haver d’eliminar els sarments durant la poda que queden fixats als fils pels circells. Però mirem de treure’n la part positiva. Sempre hi ha espai per a una bona fotografia i alimentar el nostre compte d’Instagram.

Portes endins, al celler, a banda de les visites regulars per a enoturistes que oferim amb Vinomi Rural Experiences, també ens agrada rebre amics i companys, com els del curs d’anglès per a professionals de l’`àmbit turístic que promou el Consell Comarcal de la Terra Alta. És un plaer molt gran rebre a les nostres instal·lacions els participants d’una formació necessari i compartir vins i conversa amb ells sobre el sector i la nostra comarca. És necessari que teixim complicitats, que ens formem constantment i que siguem els primers ambaixadors de tot el potencial enogastronòmic i turístic que tenen les Terres de lEbre, que és molt.