Notícies

Batea i l’art de beure vi

Fotografia d’Eva Martínez Bordons

Aviat farà un any que l’artista lleidatana Lily Brick (Mireia Serra) acabava el mural que ha fet a la paret lateral de Cellers Tarroné. No el vam poder inaugurar com ens hauria agradat, perquè l’acte estava previst pel cap de setmana de març que es va decretar l’estat d’alarma a conseqüència del Covid-19. En parlàvem extensament en un article al bloc i avui volem tornar a fer referència a aquesta obra artística que ens acompanya al carrer Josep Pla de Batea i que porta per nom “Vi, mostra’m l’art de beure la nostra pròpia història“, perquè Sergi Castillo ha gravat un vídeo on s’encavalquen els 5 elements del mural amb els paisatges, les vinyes i els vins del celler en què s’inspiren.

Què s’hi pot veure al mural?

BATEA. Amb tots els detalls, cases, balcons i finestres, una imatge panoràmica que recull l’inici i l’essència: el mèrit de tot el poble fet patrimoni. És important començar per l’arrel i els orígens per tenir en compte que el vi està íntimament lligat a aquest municipi emblemàtic de la Terra Alta.

EL CEP. Representa, per una banda, el respecte per la natura, pels fruits que dona cada any la vinya i que es transformen naturalment en vi. Per altra banda, també mostra el respecte per l’esforç i la cura que tenen els/les pagesos/es dedicant la seva vida a aquesta pràctica ancestral. A Cellers Tarroné tenen importància màxima la sostenibilitat i l’ecologia; son a la base de la manera de ser i sentir el vi.

LA PREMSA I L’ÈPOCA DE LA VEREMA. Mostra el procés enològic en forma de metàfora. La imatge ensenya l’esforç i el compromís d’anys de treball mitjançant els peus de la dona. La feina feta amb dedicació i estima de la qual en resulta el bon vi. La representació femenina és un fet inherent i substancial a tenir en compte, perquè Cellers Tarroné compta amb tres generacions de dones que han fet créixer fins avui la tradició de fer vi.

LA VALL MAJOR. Encara guarda la petjada que va deixar l’aigua fa milers d’anys i que avui llueix com una mar verda càlida, bonica. És una imatge que impressiona al visitant i que, quan s’observa, s’entén la importància del paisatge en la conformació de vins especials.

EL RESULTAT. Representat per unes mans arremangades, amb l’empenta i l’empremta d’una dona forta que es disposa a obrir el vi per degustar i per gaudir amb orgull del que tant s’estima i es cuida a Cellers Tarroné.

Com escrivia Josep Pla l’any 1918: “Les vinyes són l’element que dona color al paisatge -una cançó canviant i diversa”. I el treball artístic de Lily Brick ha donat també color al nostre celler, situat al mig de Batea. La petjada de l’artista lleidatana i la seva manera particular de pintar quedarà per sempre fixada a la Terra Alta i és un orgull exhibir el seu art a les parets del nostre celler, que elabora vins des de 1942.

«CHANÇON D’AMOUR»

La vena als ulls no és pròpia d’un amor habitual, no és normal, som cegs quan escollim ser-ho, tant mateix com la passió ens fa esclaus i nosaltres permetem que així sigui, fins al moment en que deixem de ser qui som, >per ser qui ens ha fet ser l’altre. Tant curt, efímer, aquest sentiment, que es congela en el record, i descobrim que una olor i una caricia poden ser per sempre i fins mai més. Tantes cançons s’han escrit d’aquest típus d’amor, perquè les cançons no expliquen les coses que passen normalment, les cançons expliquen allò que només ens passa un cop a la vida.

Cellers Tarroné ha descobert no només que Lily Brick és una artista brillant, sinó també una excel·lent persona amb una vessant solidària admirable. Per això hem volgut col·laborar amb el seu projecte d’impressions d’alta qualitat que fa costat al Banc d’Aliments de Lleida. I ho hem fet comprat el print “Chançon d’amour” -la làmina 3/50 de la sèrie- per tenir un altre trosset de l’art de la Lily al celler, però també per fer costat a través de l’art, a una entitat social de trajectòria admirable que es dedica a recollir aliments bàsics per a persones desfavorides. Si teniu l’oportunitat o la voluntat de sumar-vos-hi, us emplacem a visitar l’espai web de l’artista lleidatana i a participar a la iniciativa cultural i solidària, tal i com nosaltres hem fet.

www.cellerstarrone.com