Notícies

De nou, en defensa de la Terra Alta

Captura de pantalla 2018-11-22 a las 11.02.54 @victorayarza

 

No és el primer cop que al bloc compartim les nostres reflexions sobre el paisatge que volem a la Terra Alta per assegurar la nostra activitat econòmica, social i cultural, que és la de fer vi. “Com la terra que m’estimo/ no he sabut estimar res. Són coses del meu ofici, que és l’ofici de pagès” diu El Cant d’estima a la terra de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. I el compartim de nou ara que tornem a alçar la veu, tots plegats, contra la massificació eòlica a la comarca, una amenaça no només per als cultius i el de la vinya principalment sinó també pel turístic. Estem pensant com volem relacionar-nos i mostrar-nos al món a través del nostre paisatge únic, agrest, desconegut, però autèntic i original, i al mateix temps se’ns imposa una instal·lació exagerada de molins de vent que afectarà de ple algunes de les explotacions agràries. I diem un altre cop que no, que no amb aquest impacte, sense pensar en les conseqüències que pot tenir a la Terra Alta i a la seva viticultura.

Aquesta setmana la Plataforma per a la Defensa de la Terra Alta i l’Ateneu Popular La Pastora han fet públic un manifest per denunciar l’estat de tramitació avançada de 30 aerogeneradors a Vilalba i els Arcs, Batea i La Pobla de Massaluca, una comarca que com diu el text “ja té la densitat més gran de centrals eòliques de tot Catalunya”. Sí, cert, hi bufa el vent, que per cert també és essencial per a la nostra viticultura, el cerç, però no tot s’hi val. Diu el manifest que “els criteris de rendibilitat empresarial no són compatibles en les necessitats socials i d’equilibri ecològic i territorial”. I ho compartim plenament. Com la llista de peticions que s’inclouen al text i que compartim perquè no volem que es posi en risc “el model de desenvolupament basat amb la revalorització del sector del vi, l’oli i el turisme”.

46458048_372316536841978_760188939146362880_oA Cellers Tarroné defensem i apostem per la terra, per la pagesia, per l’herència rebuda que volem que sigui llegat als nostres fills i nets. Com diu el manifest en la seva última frase: “Volem una comarca viva, amb present i futur. El futur de la comarca ha de ser de les persones que vivim aquí dia a dia i treballem perquè segueixi existint”.  I per això ens hi esforcem a diari. Fent més sostenibles, competitives, respectuoses i solidàries les nostres empreses, els nostres cellers. Creant vins amb llibertat i respecte per la terra, optimitzant processos, reciclant, reutilitzant, estalviant. L’esforç que fem a Cellers Tarroné i que és compartit amb tants altres cellers i molins i petits projectes empresarials és enorme. Que una decisió empresarial que ve de fora no s’ho carregui tot. Us demanem que compartiu el text, que sigueu altaveu, que feu d’ambaixadors del que ens preocupa a la Terra Alta. Només si som molts i units, ho podrem minimitzar o aturar.

 

I els guanyadors del SORTEIG de l’Agenda dels vins catalans + un vi de Cellers Tarroné són:

Mapi Galceran Masso

i

Núria Suñé Alañà

Podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a través del correu comunicacio@cellerstarrone.com i gestionarem el lliurament. Gràcies per haver participat!

Related Posts