Notícies

El valor d’un bon disseny

Aquesta setmana passada vam entrar a les aules de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, en una de les classes del postgrau de Gestió d’Indústries Vitivinícoles que es cursa a Vilafranca. Va ser de la mà del dissenyador Marc Riera Gambín, de l’Estudi GamnDisseny. Us n’hem parlat més d’una vegada al blog, del Marc, perqu`è és l’autor de bona part de les etiquetes de Cellers Tarroné. El cas és que va ser convidat per un dels professors titulars a impartir una classe pel seu coneixement ampli del món del disseny, aplicat al vi. De fet, s’hi tombeu pel seu compte d’Instagram podreu veure tots els projectes en què participa.

A Cellers Tarroné ja sabem que és un gran professional, per això hi col·laborem, però ens fa contents que des de l’àmbit universitari també se’l reconegui i comptin amb la seva veu per formar els futurs responsables en gestió d’empreses del vi. Perquè sí, el disseny és molt important a l’hora de vestir una ampolla i de vendre un producte.

La imatge ha de ser coherent amb el vi que hi ha embotellat, això està clar, però el disseny ha de ser innovador, sorprenent, impactant… i ha de generar un interès – visual, primer – al consumidor. L’elecció d’una referència està condicionada per diferents aspectes: el preu, l’origen del vi i la denominació d’origen, el productor… Però també la seva imatge. Per això les etiquetes dels vins de Cellers Tarroné les hem estudiat al detall i el seu disseny és definitori del que hi ha embotellat.

Un dels últims treballs de GamnDisseny per a Cellers Tarroné ha estat l’etiqueta de les garnatxes (blanca i negra) La Pinxa del Barri.

VAM EXPLICAR-VOS: La imatge és una traducció gràfica dels dos significats de ‘pinxa’ i reflecteix l’esperit alegre i vital del vi. Per una banda, una dona eixerida, salerosa, amb gràcia i desimbolta, com se li diu a Batea i, per l’altra, una arengada (una sardina salada).

GamnDisseny també és el responsable del nou look dels vins Mas Tarroné. Vam canviar les etiquetes a la primavera de 2020 amb la idea de modernitzar el disseny però també de donar valor a la T, la lletra per la qual comença el nom del celler. És així com, amb diferents tipografies i paraules que defineixen el vi, vam crear una etiqueta suggerent on es parla de Tu, Temps, Temptació, Tendresa, Tipicitat, Troballa, Tenacitat, Tacte, Talent, Temperament, Terra…

VAM EXPLICAR-VOS: Les paraules ens defineixen i per això les homenatgem en el canvi d’imatge del nostre primer vi embotellat l’any 1993, Mas Tarroné, que recull el nom de la família – Cal Tarroné. Totes les paraules que trobareu a l’etiqueta comencen per la lletra T, que es presenta a vegades prima, a vegades gruixuda, a vegades poètica, a vegades barroca, a vegades reivindicativa, a vegades discreta… El nou disseny recull mots que ens identifiquen i ens arrelen, que ens defineixen i ens vinculen. Ho expliquem en una nota informativa que hem preparat per apropar-vos a un vi jove del celler que amaga molta història.

Uns anys abans, el 2019, vam renovar la imatge dels nostres vins icònics Merian, tant la garnatxa blanca 100%, un dels vins icònics del celler, com la garnatxa negra. GamnDisseny es va inspirar en l’univers de Jules Verne per crear la nova etiqueta i va representar imatges vinculades amb la novel·la clàssica, d’aventures i romàntica, amb reminiscències de la il·lustració antiga de llibres. A més, vam incloure el símil amb la lectura, posant-hi “per beure com qui llegeix una novel·la”. Un escrit que ens ha creat molt bones connexions amb el món editorial, com també hem explicat en alguna ocasió al blog.

VAM EXPLICAR-VOS: La nova etiqueta destaca en lletres daurades el nom del vi, Merian, que és suma de les primeres síl·labes de Mercè i Antonio, els seus dos creadors. Al Merian negre, que també ha canviat d’ampolla i el disseny, la tipografia del nom quedarà ressaltada amb color platejat i el vi renovarà el seu cupatge i serà un 100% garnatxa negra, deixant el cupatge amb altres varietats.

La consultora, estratega i directora d’art, Alina Wheeler, va dir: “Design is intelligence made visible“. Hi estaríem totalment d’acord. Com també la frase que sovint utilitzem, també en la nostra vida quotidiana, que diu que cal renovar-se o morir. Perquè així com els vins evolucionen a l’ampolla i la societat abraça nous gustos i tendències, la cara visible dels vins també ho ha de fer. Adaptant color i sentit al moment, però mantenint-se fidel amb el vincle que representa, que és el vi embotellat.