Notícies

“I també passaran els dies clars i tornarà la neu…”

2708333b-a4f0-45a2-9da1-7231110f0257

A principis de febrer de 2018 vam compartir un article al bloc amb el títol “Any de neu, any de Déu“. Havia nevat a la Terra Alta i el paisatge havia quedat totalment emblanquinat. A més a més de la bellesa de les imatges, la neu, ho explicàvem aleshores, ens donava raons per  pensar en un bon any al camp, perquè les nevades tenen propietats beneficioses per a la vinya. Ho vam escriure així:

La saó que deixarà la neu ens ha de permetre soportar millor la calor. La nevada que ha estat generalitzada als pobles de Batea i voltants també ens ajudarà a combatre les plagues. Evitarà que els insectes i els fongs es formin a l’escorça del cep, de manera que caldran menys tractaments i podrem treballar la vinya de manera més ecològica.

I ara, a finals de gener de 2020, ha tornat a passar el mateix. Ho havíem sentit dir als meteoròlegs i finalment s’han complert les previsions del temporal “Glòria”. La Terra Alta ha quedat coberta per una capa de neu considerable (més de 10 centímetres de gruix) i les vinyes una vegada més en treuran bon partit. Després de les sequeres dels últims estius, no hi ha res millor que aquesta aigua quallada al camp, que donarà reserves al cep per passar l’hivern. Ara venen hores i hores de fred fins que de nou la saba torni a circular per la fusta.

A Batea, aquest dilluns de gener ens hem despertat amb un bon gruix de neu i hem volgut anar a visitar algunes de les finques del terme municipal per veure com les vinyes havien quedat de cobertes i com el paisatge de bosc i natura havia desaparegut darrere del mantell blanc de la nevada.

I també passaran els dies clars
i tornarà la neu, tancant un cicle,
o obrint-lo, tant se val.

Els versos del poema “Neu” de Miquel Martí i Pol ens recorden que aquest és un estat passatger. La neu que mai perdura però que ens regala postals que són imborrables a la nostra memòria. I a la memòria del cep que se’n nodrirà. Sabem que tornaran els dies clars, el sol, el cerç, la boira… Però de moment avui volem gaudir de l’estampa blanca, malgrat la incomoditat que pugui ocasionar en el nostre dia a dia. I ho volem gaudir perquè ha nevat bé, en silenci i amb calma, sense ocasionar fins el moment cap daltabaix. I a més a més la nevada ens adverteix que aquesta pot ser una molt bona anyada. 2020, promet.

www.cellerstarrone.com