Notícies

La garnatxa blanca, l’emblema

Volem fixar la mirada en totes les varietats que cultivem a Cellers Tarroné i pensem que ara és un bon moment perquè veurem com setmana a setmana evolucionen i maduren, camí a la verema 2022, observant també els cicles curts i llargs d’unes i altres. A l’article de la setmana passada us vam parlar del macabeu, una varietat blanca que també tenim plantada a la Terra Alta i que combinem amb la garnatxa blanca per fer els vins blancs de les gammes Mas Tarroné i Sisquera. Qui sap si a la llarga n’acabem elaborant un de monovarietal. Què us semblaria?

Avui us presentem la garnatxa blanca, que és l’emblema no només del celler sinó per al conjunt de la Terra Alta. És la varietat més identitària, però no l’única. Un 33% de la garnatxa blanca de tot el món està plantada a la nostra regió de vins. De fet, segons dades del consell regulador de la DO, la garnatxa blanca, la negra, la peluda, el macabeu i la carinyena són les 5 varietats que aglutinen el 75% de la vinya plantada al territori.

El diccionari en línia del Termcat defineix la garnatxa blanca com el “raïm blanc produït pel cep garnatxa blanca, de maduració tardana, mitjà, compacte i amb els grans mitjans, esfèrics i de color groc”. És una definició estàndard i objectiva. Nosaltres hi afegiríem que és un raïm que, amb el sòls de panal i el cerç, mostra expressivitat i marca caràcter. És una varietat de raïm que ens permet fer vins molt identitaris, versàtils i singulars, diferents entre ells segons com es treballi enològicament. És agraïda i poderosa. Subtil i elegant. En resum, una varietat que dona joc i per això tenim dos monovarietals molt singulars i paradigmàtics. Per una banda, Merian 100% garnatxa blanca, i per l’altra, A Part,

No us farem triar entre les dues referències perquè són dos estils de vins diferents. Merian 100% Garnatxa Blanca és un vi ecològic, molt representatiu del que s’espera de la varietat a la Terra Alta. Emblemàtic i icònic per al celler: Color groc pàl·lid, brillant i net. Aroma afruitat a poma i pinya amb lleugeres notes de fonoll. En boca és fi, untuós i amb cert volum que el fa llarg i persistent deixant un agradable sabor en boca. Té una bona harmonia en el seu conjunt. Molt equilibrat. A Part ´és molt més innovador, té caràcter, és singular en gust i textura i és fruït de la recerca i l’alquímia enològiques: Aromes cítrics i tocs anisats, amb un ventall aromàtic que s’expandeix amb la copa en moviment. Aromes florals, de fruita de pinyol (com el préssec i les prunes), la pinya, la terra blanca i el sòl. En un segons pla es percep les sensacions del pas per bótes i la criança. Nas complex i ple d’harmonia. En boca és un vi untuós, dens i amb pes.

Podeu aprofitar l’estiu per tastar i comparar. Ambdós tenen un ventall d’harmonies gastronòmiques molt ampli, però a Cellers Tarroné sempre ens agrada suggerir-ne també de culturals. Si navegueu per posts vells, en trobareu força, entre llibres i música.

Si us ve de gust tastar un rosat o un negre enlloc d’un blanc, us compartim els suggeriments que han fet els nostres consumidors. Aquesta setmana ens han fet molt feliços els tuits d’Eva Domingo suggerint Punt i…, cupatge de garnatxa negra i sirà, i de l’escriptor Martí Gironell, amb Merian rosat que, com sabeu, està elaborat amb garnatxa negra i és també un vi ecològic.