Notícies

La garnatxa negra i la Festa Major de Batea

Tothom ho diu que la blanca és la més emblemàtica però la negra, a Cellers Tarroné, també ens defineix. I molt. Parlem de la garnatxa. Una varietat que el diccionari terminològic Termcat descriu amb aquestes paraules precises i que cultivem amb estima al conjunt de la DO Terra Alta:

Cep conreat tradicionalment a la Mediterrània, resistent a la secada.


2. Raïm negre produït pel cep garnatxa negra, de maduració tardana, gros, compacte, troncocònic i amb els grans mitjans, de color moradenc i amb la pell fina.
3. Vi elaborat amb raïm garnatxa negra, amb poc cos, poc àcid, de color pàl·lid, amb un grau alcohòlic alt i una aroma de confitura i espècies, que se sol utilitzar per a cupatges i per a fer vins dolços.

Fa uns dies, llegíem com el mestre Josep Maria Puiggròs i Jové al llibre “Història de les varietats de vinya autòctones i tradicionals de Catalunya” editat per Publicacions URV, anima a tenir orgull i a treure pit d’una varietat autòctona catalana; de fet, els primers documents escrits que la referencien són catalans i daten del segle XVI. El fragment en qüestió diu: “Y de poch temps ensà s’i cull guarnatxa, que és un vi molt delicat“.

La garnatxa negra és una varietat versàtil i expressiva. En viticultura s’ha demostrat molt resilient davant de l’emergència climàtica que tenim instal·lada a sobre. Ens regala vins aromàtics, afruitats, elegats, amb fines notes moltes vegades de sotabosc mediterrani. La vinifiquem amb diferents tècniques i estils per tal d’obtenir-ne tot el caràcter, d’assaborir diferents registres. A Cellers Tarroné, la trobareu a:

_Mas Tarroné negre, cupatge de garnatxa negra i sirà.

_Sisquera negre i Sisquera selecció, ambdós vins elaborats amb cupatge de garnatxa negra i sirà.

_Merian negre ecològic, un 100% garnatxa negra.

_Punt i… i Seguit, el primer, un vi del nostre cupatge més paradigmàtic, el de garnatxa negra i sirà i, el segon, monovarietal de garnatxa negra.

El repertori de vins amb garnatxa negra és extens al nostre catàleg. En tots hi ha la intenció de recollir no només determinades característiques organolèptiques, sinó també els valors de la terra. Els vins són un tribut a la família que va engegar el projecte l’any 1942. Amb les diferents elaboracions, mirem de mostrar amb franquesa i sinceritat les varietats autòctones i tradicionals que tenim plantades i, en algun cas també, les foranes. Juguem a mesclar-les per obtenir vins amb més matisos, però sempre i quan el resultat sigui l’equilibri i la textura amable en boca. El de Cellers Tarroné és un projecte que vincula esforç, ganes, tradició, singularitat i qualitat.

Festa Major de Batea

Si voleu venir a conèixer els vins de garnatxa negra que elaborem al celler, heu de fer una escapada de cap de setmana o programar una visita enoturística. Una bona opció és combinar el viatge amb la Festa Major de Batea que celebrarem en pocs dies. Us compartim la crida a la festa que hem fet des del celler i també part del programa d’actes que ha compartit la comissió de festes. Convidats esteu. A la Festa del Vi, hi serem amb tota la gamma de vins ecològics Merian: blanc, rosat i negre. Després de 3 anys, torna la Festa Major amb tota la seva amplitud i esplendor i tenim moltes ganes de celebrar-la, principalment, perquè tenim una pubilla a casa. La setmana que ve us ho expliquem.