Notícies

La mona i el vi, un vincle que comença a la terra

_I4B9370

Som a la Setmana Santa i dilluns vinent celebrem la Pàsqua florida, el que a Catalunya significa que ens reunirem per menjar la mona. L’origen de l’elaboració de la mona i de regalar-la als fillols és com el de moltes tradicions sovint debatut, però el que està clar és que aquestes postres ara dolces s’elaboraven antigament. Primer amb ous durs i closca pintada, amb forma de tortell i massa de pa. A partir del segle XX, amb mantega i pa de pessic, plomes i figures de xocolata. Està clar que des del segle XV  quan se’n comença a parlar coincidint amb la pàsqua, fins a l’actualitat, la mona ha variat en fons i forma.

A Cellers Tarroné ens ha agradat llegir sobre els orígens de la mona a Sapiens.cat: “Etimològicament, les pistes ens porten a l’àrab antic, on per ‘mûna’ s’entenia un tribut d’arrendament de terres que es pagava amb coques, productes agrícoles i ous durs. D’aquesta llengua hauria passat al llatí, on l’ofrena prengué el nom de ‘monus’ (‘present’ o ‘ofrena’)”. La mona i el vi, doncs, tenen un origen compartit, a la terra. Encara que en el cas de la mona l’origen determini la nomenclatura, mentre que en cas del vi, fa honor a l’aliment que en surt un cop s’han veremat els ceps.

mona_cuinaperllaminerssisquera_rosatMerian blanctorremadrina-1

Sigui com sigui, dilluns 17, dia de Pàsqua, a taula no hi faltarà ni la mona ni tampoc el vi català. Ara que és primavera i que les temperatures comencen a enfilar-se, ens agrada començar els àpats amb un vi fresc i amable, un rosat amb ànima, per exemple; seguir amb un vi blanc amb més complexitat i caràcter, i acabar amb la contundent elegància d’un negre, perquè a la DO Terra Alta més enllà de les vinificacions de garnatxa blanca, se n’elaboren de grans negres, i amb accents molt diferents. La nostra proposta per portar a taula seria aquesta

.- Sisquera Rosat 2016, un rosat de garnatxa negra per amanides i verdures al vapor. O per fer l’aperitiu!

.- Merian Blanc 2016, una garnatxa blanca 100% per acompanyar arrossos i marisc.

.- Torremadrina Selecció 2014, un cupatge de garnatxa negra, syrah i ull de llebre amb notes especiades i balsàmiques, complex i rotund per acompanyar un bon guisat de carn.

Us ve de gust provar-ho? Per a les postres, agafeu el vi dolç o ranci del celler que més us agradi. Lligarà a la perfecció amb un bon tros de coca, sobretot si us l’ha portat el/la padrí/na. Bona pàsqua!

www.cellerstarrone.com

Related Posts