Noticias, Notícies

La natura parla

No és la primera vegada que portem la poetessa Anna Gual al bloc. Tenim ganes de llegir “Ameba”, l’últim poemari que ha publicat i que, aquesta setmana, un article de la revista Núvol lloava:

Si som els clons d’un mateix clon./ Si som el motlle primer./ Si en som un de sol

Fora de la naturalesa no hi ha res, i l’ànima de la naturalesa vibra en els cossos dels quals l’ameba és una de les formes primordials, a punt per a la seva evolució.

Llegiu el text sencer, que val molt la pena. Us contagiarà segur l’interès per submergir-vos en la lectura, després de la selecció de versos i de les reflexions que fa el digital de la cultura. La natura, al cap i a la fi, ho és tot.

Tens/ dins teu/ el cicle vital d’una galàxia/ i el cicle del carboni.

No sabem encara com serà l’anyada 2020, però està clar que tots els vins, els de Cellers Tarroné també, estaran tenyits per un tel emocional agredolç, per tot allò que estem vivint amb motiu del Covid-19. Les vinyes, no obstant, segueixen el seu curs i estan més exultants que mai. Sempre hi ha vida al camp perquè el cuidem amb respecte des de fa anys, assegurant la seva sostenibilitat, però sembla que aquesta primavera la vida s’hagi redoblat entre renglera i renglera de ceps.

En els entorns rurals, a la Terra Alta, convivim amb cels clars i nits estrellades, però l’aturada general també s’ha manifestat d’una manera especial, amb una força eixorca a les arrels, amb la verdor lluminosa de les primeres fulles, amb la vitalitat i la biodiversitat multiplicades, regalant-nos bellesa. Hem trobat més marietes que mai fent companyia als ceps que creixen al marge de la tragèdia sanitària i econòmica.

Hem llaurat, hem esporgat, hem seguit mimant cada finca, cada filera de ceps, observant l’esdevenir de la natura i l’esclat primaveral. Ha plogut, hi ha reserves hídriques, i tot fa pensar que si res no va malament, tindrem una bona anyada, malgrat les circumstàncies. El 22 d’abril se celebrava el Dia Internacional de la Terra i des de Nacions Unides ens convidaven a fer un canvi “cap a una economia més sostenible, que funcioni tant per a les persones com per al planeta”. El missatge institucional insistia en la necessitat de provar “l’harmonia amb la natura i la terra”. A Cellers Tarroné, com hem fet sempre, hi seguirem apostant, però ara més que mai, redoblant els esforços per lluir amb orgull els segells d’agricultura ecològica i de Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre. Salvar el planeta, el paisatge, les plantes, els ceps, és salvar-nos i cuidar-nos a nosaltres mateixos, com a éssers humans que som. Ens hi acompanyeu?

Los vínculos específicos entre la salud y la biodiversidad incluyen posibles impactos en la nutrición, la investigación sanitaria y la medicina tradicional, la generación de nuevas enfermedades infecciosas y cambios significativos en la distribución de plantas, patógenos, animales e incluso asentamientos humanos, algo que puede ser alentado debido al cambio climático. Nacions Unides

Les advertències de Nacions Unides no són noves, però segur que l’epidèmia que vivim ens ha fet més vulnerables i més conscients dels canvis urgents que demana el planeta. Salvem-lo.

www.cellerstarrone.com