Notícies

L’A Part i la criança

 

 

L’any 2017 vam treure al mercat la primera anyada de l’A Part, 100% garnatxa blanca, que havíem veremat l’any anterior, el 2016. És un vi singular que s’ha sumat a la gamma del Punt i… i del Seguit i que ens ha donat moltes alegries. Creiem que part de l’èxit és l’originalitat amb què està concebut. Vinyes velles i sàvies de garnatxa blanca de la Terra Alta amb rendiments molt baixos que creixen en sòls de panal. La principal innovació del vi, però, és l’estil d’elaboració i la criança. I particularment l’ús de les bótes d’acàcia en la vinificació i la criança que s’ha demostrat molt efectiu, perquè ressalta més el caràcter i la tipicitat de la garnatxa blanca i la forma de fer també de Cellers Tarroné. L’acàcia dóna al vi aromes florals i respecta el caràcter varietal sense maquillar-lo. La criança l’equilibra i l’arrodoneix, és un pas molt subtil que permet marcar fragància i elegància, com també la frescor típica del Mediterrani.

“És un vi amb cos, estructura i complexitat, com la nostra terra i la nostra gent. Creixerà amb el pas dels anys”, afirma Pere Brio, responsable tècnic del celler. La gerent i sommelier Imma Solé destaca, per altra banda, que és “un vi amb força i estructura que tindrà una evolució fantàstica en ampolla”. Així s’ha pogut demostrar en les 5 anyades que ja s’han vinificat. Totes, excepte el 2020, l’any de la pandèmia. Avui hi ha al mercat la 2021 i la 2022 està finalitzant el seu pas per les bótes d’acàcia per començar aviat el repòs a l’ampolla. Quant a l’elaboració, cal dir que una part important de la garnatxa blanca realitza la fermentació alcohòlica en bótes d’acàcia de 500 litres i una petita part en dipòsit d’acer inoxidable. Tant a les bótes com al dipòsit, el vi realitza una criança de més de mig any amb les mares. S’hi fan battonages setmanals per aconseguir un vi més cremós i sedós, amb més untuositat.

Per sort ja no només pensem en vins blancs frescos i àgils, de l’any. Que també estan molt bé. També ens agraden complexos i delicats, amb certa maduresa. I demanem vins blancs vells on podem apreciar les notes evolutives, més enllà de la fruita i els aromes primaris, tot l’univers dels secundaris i terciaris que ens regalen els processos d’elaboració i l’envelliment, les moltes capes de gustos i aromes per gaudir sense presses d’una copa de vi.

A Part és un vi que pot acompanyar molts moments gastronòmics. Des d’un aperitiu a un bon esmorzar amb pa amb tomàquet amb formatges curats, pernil i embotis. També ens l’imaginem amb peix blanc i verdures al forn o un arròs de peix i marisc. O una nit de lluna plena, gaudint del silenci i la natura. La garnatxa blanca és molt versàtil a l’hora de crear harmonies amb la cuina i l’acidesa marcada i la complexitat aromàtica i gustativa fruit de l’elaboració també hi ajuden molt.

Colors mediterranis i estil futurista

No és la primera vegada que ho expliquem, però sempre va bé recordar-ho. L’etiqueta de l’A Part és obra de l’agència GamnBcn. Juga amb la tipografia per fer-la protagonista de l’etiqueta, sobre colors suaus i mediterranis i formes rectes contundents. “Ens hem inspirat en el moviment artístic italià de principis de segle XX, el futurisme. El moviment va ser molt potent dins d’aquesta tendència artística, amb un ús molt lliure de la tipografia i del color, amb superposicions atrevides de tot tipus, de formes i de colors, creant composicions molt dinàmiques. El futurisme perseguia el dinamisme i ho hem volgut traslladar a l’etiqueta d’aquest nou vi”, explicava en enl seu moment el dissenyador, Marc Riera.

El vi també entra pels ulls. I ara és temps de blaus i de grocs, de la llum de l’estiu Mediterrani. Emportar-se una ampolla al mar i compartir una bona conversa és segurament una de les millors maneres de confirmar-ho.