Notícies

La poda en verd o el “birbar”

Ens mantenim fidels al llenguatge terraltí i, a la poda en verd, a Cellers Tarroné en diem birbar. En d’altres territoris li’n diuen esbrollar. En vam parlar fa un any al bloc, de la poda en verd, i hem volgut recuperar aquest moment especial al camp amb les imatges que acompanyen l’ entrada i que demostren com, en poques setmanes, la fusta del cep s’ha omplert de verd, un verd intens que contrasta amb els sòls blancs de panal que tenim a la DO Terra Alta. L’any passat explicàvem al bloc:

“A la primavera tot reneix. És el moment més màgic de l’any, els rovells ja han esclatat i ja comença a predominar el color verd dels brots tendres. A mesura que van creixent les sarments es porta a terme una altra pràctica molt important per a la sanitat i la qualitat del raïm, es tracta de l’esbandida o poda (la poda en verd). Es busca l’equilibri entre la vegetació i el fruit, s’eliminen fulles i brots a criteri del responsable de la poda”.

Vam explicar també que és una feina de viticultura dura i molt decisiva per controlar la brotació, determinar la vegetació que volem tenir al cep i per tant el vigor i la quantitat de raïm que tindrem per la verema. A més a més de “virbar”, observem molt què passa a la vinya, per evitar malalties i assegurar la sanitat de la planta.

És un dels treballs manuals que fem al llarg de l’any als ceps entre vinyes i que ens permet mantenir el contacte amb la terra, que enguany acumula força reserves hídriques per les pluges i nevades que hem tingut entre  els mesos d’hivern i primavera. Esperem que no ens falti de cara als propers mesos i que la vinya pugui expressar-se amb l’estrés que li pertoca però sense gaire patiment per les temperatures extremes que hem viscut els últims anys.

I si la feina al camp no s’atura mai, al celler tampoc. Continuem acompanyant els vins amb l’equip de Cellers Tarroné i també la visita i assessorament de Thunder WineMakers. De fet, aquesta  setmana completarem el cupatge de la segona anyada de l’A part, la garnatxa blanca elaborada i envellida en acàcia.

I l’agenda, per altra banda, continua plena d’activitats ara que comencem el mes de maig. Manresa i Tortosa són les properes parades on tastar els nostres vins, en actes populars i culturals organitzats per amics i grans professionals:

19 de maig – Presentació al Petit Celler de Maneresa les noves anyades de Cellers Tarroné.

26 de maig – Showroom amb Licors Monclús a la plaça Major de Tortosa.

Entremig, hi ha la festa de Sant Isidre, patró dels pagesos i de la germandat. Us en donarem més detalls perquè a Batea mantenim la tradició de fer ofrena dels productes de la terra, com el vi, entre d’altres activitats i pensem que cal contribuir a fer visible allò que ens és propi, que ens dona singularitat i autenticitat.

 

www.cellerstarrone.com

Related Posts