Notícies

Macabeu de la Terra Alta

“La Garnatxa blanca, la Garnatxa negra i la Garnatxa peluda són les varietats de raïm predominants. Juntament amb el Macabeu, la Parellada i el Samsó sumen tres quartes parts de la superfície de conreu. Pel que fa la resta de varietats de raïm classificades a la DOTA, en caràcter general, les característiques del terrer fan que siguin d’època de maduració mitjana i tardana les que permeten desenvolupar la viticultura característica de la zona de producció.”

Sí, som terra de garnatxa blanca, negra i peluda, però no podem menystenir altres varietats blanques com, per exemple, la macabeu que tenen un perfil organolèptic molt interessant i donen uns matissos interesantíssims als nostres vins. Les imatges superiors són fetes a raïms de macabeu el passat 1 de juliol, just abans del migdia. Això ja va! Comença el compte enrere per a la verema de 2022. El més important ara mateix és l’estat sanitari del raïm. A dia d’avui, és perfecte i esperem que les condicions meteorològiques – que en els últims anys ens han demostrat que són canviants – ens permetin mantenir la sanitat fins a l’inici de la verema.

Segons el diccionari terminològic Termcat, la macabeu és:

1. Cep conreat tradicionalment a Catalunya, sobretot a la regió del Penedès, vigorós, resistent a les gelades i a la secada.
2. Raïm blanc produït pel cep macabeu, gros, compacte, piramidal i amb els grans mitjans, esfèrics, de color groc daurat i amb la pell prima.
3. Vi elaborat amb raïm macabeu, lleuger, mitjanament àcid, amb un grau alcohòlic baix i una aroma lleugerament afruitada, que se sol utilitzar per a fer cava.

A Cellers Tarroné ens agrada molt el seu perfil. Estem observant que cada vegada més a Catalunya s’elaboren vins monovarietals amb aquesta varietat. I molts la deixen envellir perquè el seu comportament amb el pas del temps acaba regalant aromes i sabors molt particulars. Nosaltres, de moment, la macabeu l’emprem per al cupatge del Sisquera blanc, elaborat amb un 70% de garnatxa blanca. El resultat és un vi fresc i aromàtic, amb notes de flor blanca molt elegants. És franc i suau en boca i està molt ben estructurat i equilibrat. Podriem passar l’estiu fent copes de Sisquera…

També el Mas Tarroné blanc reprodueix aquest mateix cupatge. És un vi de vinya jove, molt expressiu i versàtil. És el vi per al dia a dia, per acompanyar els menjars frescos que preparem a l’estiu, per beure al costat d’una bona lectura a la piscina o per endur-se a la platja amb una bona truita de patates…

Sisquera. Vins joves de vinyes de mitjana edat. Amb el nom, una paraula pròpia i específica del llenguatge oral de Batea, representa l’autenticitat i l’orgull de pertinença al poble.

Mas Tarroné. És el nom de la família, coneguda a Batea per Cal Tarroné. Vi de qualitat per al consum del dia a dia, elaborat amb raïms de vinya jove. Assemblatge de varietats autòctones i foranies totalment adaptades a la zona. Fresc i de fàcil degustació.

Malgrat que reivindiquem la macabeu, està clar que la nostra majoria de vins blancs estan elaborats amb garnatxa blanca. Des del Mas Tarroné als Sisquera amb cupatge, als Merian i A Part com a monovarietals. És el nostre emblema i té una versatilitat enorme per recollir l’essència de la Terra Alta i regalar vinificacions subtils, plenes de matisos i diferències entre elles però cosides per un mateix fil, el que imprimeix la terra i el saber fer de les persones que treballen al celler.

La seva evolució i estat sanitari també és excel·lent. A l’agost, d’aquí a poc més d’un mes, començarem a realitzar els primers controls de maduració de totes les varietats. Confiem que no canviïn gaire les coses quan arribi el verol. Vénen dies de molta observació i cura, de prevenció i atenció a la vinya. Vivim amb molt d’entusiasme l’arribada d’una nova verema. La 2022.

Abans, ens regalarem uns dies de vacances i aprofitarem per llegir aquesta obra de recerca ingent que ha editat Publicacions URV i que s’ha presentat recentment: La història de les varietats de raïm autòctones i tradicionals de Catalunya, de l’estudiós Josep M. Puiggròs i Jové. Indagarem per les 24 varietats identificades i mirarem d’aprofundir en el coneixement de totes i especialment de la macabeu i la garnatxa blanca. Bon estiu!