El logotip de l’Institut Escola (IE) Mare de Déu del Portal de Batea és un cep en vas carregat de raïm. Està clar que al centre educatiu del nostre poble fan pedagogia de la cultura de vi entre petits i grans i per això al celler rebem moltes i profitoses visites d’alumnes i professors que tenen ganes d’aprofundir en allò que fem. Conèixer-nos per entendre millor la història, la tradició, però també el present i el futur de les empreses vitivinícoles com Cellers Tarroné. Fa pocs dies vam rebre la visita d’un grup de professors polonesos que feien la seva estada a l’Institut Escola de Batea en el marc d’un programa d’intercanvi Erasmus. Ho vam compartir a Instagram. Ens van visitar de la mà de la professora Tere Melich, especialitzada en llengües estrangeres. Ella és l’artífex que l’IE sigui conegut i reconegut dins de l’àmbit educatiu europeu. Hem volgut conversar amb ella per donar a conèixer la feina magnífica que fan i per saber com enllacen l’educació i el món del vi. Vagi per endavant el nostre reconeixement a tota la comunitat educativa del centre.
“Vam començar el 2016 amb programes Erasmus per internacionalitzar el centre i des d’aleshores n’hem fet 7 amb diferents països d’Europa. Això significa que els nostres alumnes i professors es mouen. I també en rebem de diferents parts del continent europeu”, contextualitza Tere Melich. “Aquesta setmana per exemple tenim alumnes italians que estaran a Batea durant tres mesos. Hi ha intercanvis de curta durada però d’altres que són més llargs, com els polonesos que van visitar Cellers Tarroné, que van estar 5 setmanes a la Terra Alta”, detallarà.
“Vam començar amb Erasmus i intercanvis, però el 2020 vam tenir l’ocasió d’aconseguir l’acreditació Erasmus +, amb l’oportunitat de rebre ajudes econòmiques durant 7 anys. Com que des del centre ja teníem molts projectes, vam pensar en teixir complicitats amb els del voltant i acreditar el conjunt de la comarca, amb la idea d’incentivar l’emprenedoria i evitar la despoblació”, comenta. “Ens falten dates. Tenim visites constants de docents que observen el nostre sistema educatiu, que es formen a Batea. I també alumnat. I en paral·lel tenim mestres i alumnes nostres que són a fora, compartint i aprenent. Ens creuem”. El ritme de viatges és constant. I la voluntat, clara: “Sóc molt comarcalista. La veritat és que sempre he cregut que si volem créixer, ens hem d’obrir i donar a conèixer. Acollir persones d’altres parts d’Europa és una manera de potenciar la comarca, de dinamitzar el territori”.
Tere Melich té clar per què Batea és una destinació sol·licitada entre les moltes altres opcions europees: “És un orgull que repeteixin. Molts socis del programa Erasmus volen tornar a venir a la Terra Alta. Els polonesos ja han vingut 5 vegades. Podrien visitar altres llocs, però aquí se senten segurs. Els agrada la nostra metodologia educativa, però també com els descobrim la nostra regió i com els acollim. A més, saben que vivim en un entorn molt protegit, que els alumnes poden moure’s amb seguretat i confiança. Ens desvivim perquè coneguin amb profunditat la zona, la cultura, la història, els valors… I per això repeteixen”. I afegeix: “Fins i tot estan replicant el nostre centre a Polònia. Han trobat un fil de connexió i una motivació. Al seu país tenen moltes més restriccions i observen aquí com desenvolupar programes educatius innovadors”.
El programa Erasmus permet als participants connectar-se no només amb l’IE Portal de Batea, sinó també amb la realitat econòmica, social i cultural de la comarca. Per això es plantegen visites a cellers i a molins d’oli, entre d’altres de culturals. Tere Melich explica què n’aprenen: “Tots marxen amb una altra mentalitat. Aprenen a beure vi. Als seus països no tenen la cultura ni els fan la pedagogia que fem aquí. Aprenen a agafar la copa, a descobrir aromes, a pensar maridatges… Marxen sent conscients del valor que té fer vi”. També els alumnes de l’IE Portal de Batea reben formació en cultura de vi, per entendre la realitat agroalimentària del municipi, de la comarca i del conjunt de Catalunya.
Els programes d’intercanvi són un èxit per la implicació de moltes persones, però principalment pel convenciment i la voluntat de Tere Melich: “Sóc professora de llengües estrangeres i crec que l’alumne veu que necessita els idiomes quan el situem en un context real. Per això és important que interactuïn amb alumnes d’altres regions europees. Sempre he tingut clar que calia internacionalitzar el centre. No em canso de sol·licitar projectes. I per sort tots els que demanem, ens els aproven. Tinc clar que els alumnes aprenen interactuant. Dialoguem amb els altres països amb l’anglès. I tots n’aprenen, cadascú al seu ritme i atenent a les seves habilitats”. I continua reflexionant: “Com he dit abans, sóc egoista i molt comarcalista. Volem viure en aquesta comarca, a la Terra Alta. I hem de donar oportunitats als joves, que obrin la seva ment. Que vegin que hi ha un món exterior, altres cultures… Però sempre valorant la nostra”. Les benvingudes i els comiats són un retrat de l’efectivitat dels programes que duen a terme a l’IE Portal de Batea. Explica Tere Melich que “quan els alumnes arriben, hi ha nervis, però quan se’n van, amb les abraçades tendres, polorem fàcilment. És tan emotiu… Els alumnes que marxen sempre volen repetir, tornar, continuar…”.
I aquest és l’èxit dels programes que promou l’IE Portal de Batea. Des de Cellers Tarroné els ho volem reconèixer. I els volem agrair que sempre tinguin interès i ganes per endinsar-se al nostre celler i compartir idees i experiències a través del vi.
- Merian, triple Medalla de Plata als Vinari
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Lily Brick, artista
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Jordi Cabasés, gerent de Bodega Jordi
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més… amb Ricard Vidal, sommelier al restaurant Miravall de Batea
- Sisquera que parléssim (i escoltéssim) més