Notícies

Patir i gaudir, entre vinyes

Llegim amb tristesa i impotència que en algunes regions de vins com ara el Priorat, les altes temperatures d’aquests dies, per sobre dels 40 graus, han socarrat les vinyes i es calcula que les pèrdues de producció poden estar al voltant d’un 25%. Són molt males notícies; la pagesia i l’agricultura sempre supeditada a les inclemències del temps i ara a més a més a les evidències del canvi climàtic com ha demostrat l’onada de calor devastadora. I veníem d’uns dies també dolorosos, després de l’incendi de la Ribera d’Ebre, que ens ha tingut pendents de l’evolució de les flames, que han afectat i arrassat explotacions ramaderes i han afectat tot i que en menor mesura cultius com ara les oliveres. Per no parlar del bosc… Caldrà anar a l’arrel del problema, veure com podem combatre episodis que posin en joc la continuïtat de l’activitat agrària i caldrà veure també quines solucions de fons es prenen perquè la gestió dels boscos sigui acurada  i l’atenció al món rural i al del sud en particular, millor que la que hem tingut fins ara.

A Cellers Tarroné, a la Terra Alta, l’onada de calor ha afectat relativament. Algunes vinyes de moscatell s’han pansit però en un percentatge molt baix. Entrem, no obstant, en mesos decisius. Controls, observació i prevenció a la vinya. S’acosta la campanya de la verema 2019 i no hi ha dia que no visitem els ceps i analitzem el seu comportament i preveiem la seva evolució. De moment, tenim una sanitat bona i la planta creix al ritme que li pertoca o potser una mica més acceleradament.

El mes de juny va ser el del quallat del raïm. Amb la pujada de temperatures, després de la floració, vam començar a veure els primers fruits. Despampolem, despuntem, “birbem”, cuidem el cep, busquem que la vegetació protegeixi el que serà el futur raïm i apliquem els tractaments fitosanitaris pertinents per assegurar la correcta evolució de la vinya. Confiem que les temperatures no pugin en excés ni que cap pluja torrencial pugui afectar els ceps. Demanar normalitat al temps, però, sabem que no serveix de res. Per tant, seguirem fent el treball de camp més incansablement que mai i aquest mes de juliol veurem com va madurant el raïm. En propers apunts en aquest bloc ja podrem parlar del verolat i de les previsions d’inici de verema. El cicle natural de la vinya va ràpid i ja pensem en la campanya 2019; el raïm entrarà al celler que, per cert, haurà finalitzat les obres de remodelació. Aviat us ho expliquem.

www.cellerstarrone.com

 

 

Related Posts