Sense categoria

Placidesa i equilibri

 

No recorda una campanya tan plàcida des de 2019. Laia Arrufí és l’enòloga de Cellers Tarroné i ja fa setmanes que respira tranquil·la amb tot el raïm a dins del celler. Ha estat una verema pausada i tranquil·la; les diferents varietats han entrat de manera esglaonada amb l’aturada d’una setmana a conseqüència de la pluja tan necessària per hidratar els sòls. S’ha pogut prestar una atenció especial a cada varietat que ha anat entrant al celler, fer petites elaboracions per conèixer encara més cada expressió de cada raïm i tot plegat fa pensar en què els vins de 2024 seran més equilibrats.

 

Amb el reg de suport, a Cellers Tarroné no hi ha hagut un daltabaix en la producció a conseqüència de la sequera, però sí que s’ha notat a la resta de la regió. “Recordem anyades amb molta entrada de raïm i aquesta no ha estat intensa, sinó pausada i tranquil·la. No hi havia l’alegria dels últims anys”, explica Laia Arrufí. Ja fa dos anys que la Terra Alta pateix l’embat de la sequera i allà a on no hi ha reg, la producció és més minsa. “Aquest any vam agrair la pluja enmig de la verema, encara que vam haver de parar de collir. La vinya va agrair tota l’aigua que va caure. Havíem entrat ja la garnatxa blanca i encara ens quedava el macabeu i els raïms negres”, recorda. “L’aigua canvia el color del paisatge i neteja la pols que respirem. Sempre que plou a mitja campanya pateixes molt, però enguany ho vam agrair i va canviar a bé, fins i tot, l’expressió de la gent. També va bufar el cerç que va ajudar a assecar les plantes”, resumeix.

 

Ha estat un estiu amb temperatures no tant elevades com altres anys. “Recordo altres campanyes que el raïm entrava calent. Aquest setembre no hi ha hagut calors fortes i ho hem agraït. Veremem més d’hora, més de matinada i això no només contribueix a la qualitat del raïm, sinó que també afavoreix l’eficiència energètica al celler”. La sostenibilitat és al centre de les pràctiques de viticultura i enologia a Cellers Tarroné. No només hi ha un treball ecològic a la vinya sinó que les pràctiques ecològiques també s’estenen a tot el procés enològic, al celler.

Les fermentacions són de llibre, de manual, aquest any. Tot va tranquil i al seu ritme, sense sobresalts. És un any ideal per qui ha començat a treballar en enologia”, comenta Laia Arrufí. A Cellers Tarroné s’esperen vins equilibrats i aromàtics, amb una expressió molt pura de cada varietat: “Mostraran els seus trets característics. Hem pogut dedicar temps a les garnatxes i als macabeus i confirmem  que tenen un perfil molt interessant. No hem tingut pressa, hem pogut separar més i entendre millor. També la garnatxa peluda, el sirà… És una campanya que ens permès dedicar-nos a cada raïm”.

 

Abans de Nadal, sortiran al mercat els vins joves de Mas Tarroné i Sisquera. Primer, blancs i rosats. Les gammes més altes, a la primavera de 2025. Al celler es respira calma. Hi ha vins que es trasbalsen, altres fan el seu camí amb el treball amb les mares i els negres estan a plena fermentació malolàctica.

La verema va començar el 22 d’agost i va acabar el 19 de setembre. “L’únic que podem fer davant del canvi climàtic és collir més aviat. Volem preservar l’acidesa i que els vins tinguin longitud en el temps”, explica Laia Arrufí. No és resignar-se, sinó anticipar-se. Hi ha la voluntat de seguir fent vins frescos amb tipicitat malgrat totes les dificultats i els reptes que venen.

I dit això, moltíssimes gràcies a l’equip per la seva implicació sempre i especialment en temps de verema. La imatge del dinar ho diu tot. Tenim el millor equip i no podem estar més orgulloses de tots i cadascun de vosaltres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *