Notícies

Podar i cultivar

podar .- Treure artificialment les branques supèrflues, malaltes, mortes, (d’un arbre) per deixar-lo en millors condicions de fructificar, per donar-li una forma determinada, per produir fusta de qualitat.

Captura de pantalla 2018-01-11 a las 16.06.22

Els primers dies de l’any a la vinya comença la poda, una activitat de viticultura transcendental que determina mesos després la verema. Entre boira i fred, l’equip de viticultura de Cellers Tarroné, amb Pere Brio al capdavant, destina les hores de sol a treure la fusta vella del cep i començar-lo a regular per determinar la producció de la planta. Els ceps estan ara completament despullats i després de la poda es veuran encara més nus. A la Terra Alta observem llargues rengleres de ceps que s’alcen entre sòls austers de panal i argila. El primer signe d’activitat a la vinya el tindrem amb el plor, habitualment al mes de febrer, quan després del fred intens, la planta recupera la vida i comença a sortir la saba per la ferida. “Un instant etern”, com diria l’escriptora Montserrat Roig, que sempre és admirable de contemplar en directe, el del plor. Després, encara quedaran dies fins que poguem veure la floració i els primers brots verds. El camp demana paciència.

20170105_113959

A Cellers Tarroné la poda és manual amb l’ajuda de les tisores mecàniques, que agiliten el procés. Cal dur els guants posats, perquè el fred congela els dits, malgrat els rajos de sol dels dies clars. Mentre podem, gaudim del silenci de les vinyes i dels sons que regala el camp, el vent de cerç, el cruixir de la fusta, el so de la tisora… Són sons que no molesten, és més, ens conviden a reflexionem sobre la natura. Diu l’escriptora, fotògrafa i naturalista Sylvia Dolson que “és inesgotablement sostenible si la cuidem. És la nostra responsabilitat universal llegar una terra sana a les generacions futures”. I en això estem, en la tasca de cultivar les vinyes no només per obtenir un bon aliment com és el vi, sinó també per cuidar les finques. Per aquest motiu els nostres vins inclouen el segell de sostenibilitat i respecte ecològic Vins Ebre Biosfera.

Sabeu que cultura ve del llatí cultus? I que cultus deriva de colere que significa cuidar el camp o el bestiar? Està clar que la terra dona aliments per al cos i l’ànima. És cultura. I qui no vulgui entendre-ho així, perd una oportunitat magnífica d’enriquir-se.

pere

qui és qui al celler?

Pere Brio és el responsable del celler i realitza la supervisió de totes les tasques d’enologia i viticultura.

www.cellerstarrone.com

 

Related Posts