Notícies

“Qui menja cargols per Sant Joan, té diners tot l’any”

Llegim que el refranyer popular té més de 400 entrades relacionades amb la nit de Sant Joan que parlen de salut i purificació de cos i ment, d’herbes medicinals i aromàtiques, de creixement personal i espiritual, de relacions personals i de supersticions. Una de les que hem compartit al bloc en anys anteriors, és la que hi ha al titular, que diu que “Qui menja cargols per Sant Joan, té diners tot l’any“.

No en sabem ben bé l’origen, però a Cellers Tarroné tenim clar que per la revetlla de Sant Joan a taula no hi falten ni el vi, ni els cargols ni la coca de forner. És una tradició que ve de lluny i que hem mantingut generació rere generació. Celebrem amb amics i família l’entrada al solstici d’estiu i la nit més curta de l’any, entre petards i focs encesos i unes ganes increïbles de retrobar-nos després d’un any llarg de pandèmia.

Amb totes les mesures sanitàries encara necessàries, aquest 2021 sí que ens reunirem a taula, abans d’anar a veure cremar la foguera. Prepararem un bon plat de caragols amb salsa de tomàquet i celebrarem una festa pagana però que amaga molta màgia.

Per als caragols, amb aquest punt picant i salat que tenen els que nosaltres preparem, beurem la garnatxa negra del Punt i… És un vi fresc amb notes lleugeres de fruits vermells i fons minerals. En boca, molt expressiu, afruitat, de taní dolç i amb final llarg i persistent. Ens farà beure més d’una copa.

Per a les postres, per la desitjada coca de Sant Joan, el Seguit (monovarietal de garnatxa negra amb un any de criança) pot ser una molt bona opció també. Té un ampli registre d’aromes balsàmiques i notes cremoses de fruites confitades que harmonitzaran amb la dolçor i cremositat de la coca, també. En boca, el vi és equilibrat, agradable de pas, amb tanins arrodonits i de nou hi trobarem la maduresa de la fruita. Té un postgust mineral final que pot acompanyar molt bé la sobretaula, la conversa, la celebració… En definitiva, la nit d’alegria que és la nit de Sant Joan…

Esperem que aquest Sant Joan sigui el principi de la fi d’aquest malson que ha estat el Covid-19. Llegim a Gastrotalkers.cat: “Els pastissers artesans de Catalunya preparen la nova campanya de coques de Sant Joan amb optimisme. Coincidint amb el relaxament de les restriccions i la possibilitat de fer trobades de més persones la revetlla de Sant Joan d’aquest 2021 tornarà a ser molt similar a la de 2019. Així ho asseguren des del Gremi de Pastisseria de Barcelona, que confia recuperar les vendes de fa dos anys: prop d’1’8 milions de coques artesanes a tot Catalunya”.

A l’article de Gastrotalkers.cat, el Gremi explica com ha de ser una bona coca de Sant Joan:

  • Fermentacions llargues i lentes: és la clau per aconseguir una coca esponjosa i amb aroma.
  • Ingredients frescos i de qualitat: una bona farina, mantega extra, llet i ous frescos per fer la crema, pinyons del país (molt més saborosos), fruita fresca que es confita de forma artesanal a la pastisseria, etc.
  • Acabada de fer: la coca artesana es ven acabada de fer (màxim amb 24 hores d’antelació). Això permet elaborar-la amb ingredients frescos i sense cap mena de conservant.
  • Elaboració artesanal: perquè la coca tingui personalitat i aroma és clau la seva elaboració artesanal, tant de la massa com d’elements com la fruita (que es confita a la pastisseria per garantir el gust i la tendresa) o la crema (casolana).

Si no us fa mandra i us animeu , també la podeu preparar a casa. A Gastrotalkers.cat podeu trobar-hi la recepta.

La nit de Sant Joan és una nit curta però a Cellers Tarroné la vivim sense presses. Després del sopar i de la coca, per seguir acompanyant la sobretaula, la nostra recomanació és l’A part, una garnatxa blanca molt especial, vinificada i acollida en barriques d’acàcia que demana temps, pausa, silenci, poesia… Podria ser aquesta de Joan Maragall?