Notícies

Salut i altres desitjos

La nostra llista de desitjos per als Reis Mags d’Orient podria ser infinita però en realitat només en necessitem un per a que tots els altres puguin ser possibles: la salut. A partir d’aquí, ja podem sumar-hi les ganes, l’actitud, les il·lusions… Hem repassat les llistes compartides els últims anys i, amb alguns matisos, encara hi ha desitjos que ens queden per complir. Així que els tornem a escriure a veure si la insistència – o la màgia dels Reis – ens ajuda a fer-los realitat.

Per una Terra Alta viva i lliure de molins

Com hem escrit durant anys, volem que es respectin l’agricultura i l’enoturisme i que s’esvaeixi el risc real de massificació eòlica sobre el nostre paisatge. “No critiquen – critiquem – l’energia eòlica com a tal, però sí la massificació i el desequilibri territorial que suposa el fet que aquesta comarca disposi actualment de 184 molins, repartits en deu centrals, i que ara s’acaben d’aprovar uns projectes que, de tirar endavant, suposarien instal·lar 30 nous aerogeneradors”, va escriure la periodista Carina Filella a El Punt-Avui. El prec es manté per aquest 2023 i pels anys que vindran i hi afegim un suggeriment, anar a veure la pel·lícula As Bestas. Hi ha alguns punts de connexió amb allò que vivim a la Terra Alta.

Per un món més just i més digne, sense fronteres i amb més capacitat i voluntat d’acollida

Fem costat i defensem  la filosofia de moltes plataformes i ONG’s que treballen a favor dels drets humans i les llibertats. En tenim moltes al costat de casa i sempre que podem mirem de sumar-nos a les seves causes, conscients que només el suport col·lectiu pot fer-nos avançar com a espècie. Aquest any fixem la mirada en el treball ingent d’Openarms i la seva campanya #HumansBeingHumans. No ens desviem de l’ordre de prioritats, rescatem les persones que fugen dels països amb conflictes. Siguem humans. Ells són humans.

Per una major sensibilització envers el món del vi

Perquè reconeguem finalment la diversitat, riquesa i qualitat dels vins catalans i els privilegiem en el moment de consum per posar en valor allò que som i tenim. Perquè cal ser ambaixadors de la nostra cultura i identitat i cal que s’incrementi el consum de vi del país. Perquè està clar que cal beure i reconèixer la producció vitivinícola d’altres regions de l’estat espanyol i de l’estranger, però… i si primer donem valor a les nostres? Regalar, recomanar, suggerir, triar  i beure vi català i vi de la DO Terra Alta, sempre que es pugui. Perquè és regalar temps, és regalar vida, és regalar paisatge i és regalar intencions humanes. I és regalar-nos l’oportunitat de seguir fent vi i cuidant un trosset de terra.

Per més cultura i noves lectures de vi

Si hi ha un llibre que ha remogut els ciments aquest 2022 és el del sommelier Santiago Rivas “Deja todo o deja el vino”, editat per Muddy Waters Books. Amb molta ironia i tota la sinceritat del món, narra la seva experiència personal i professional amb el vi. El podeu seguir a través del seu compte d’Instagram @colectivodecantado. És com ell mateix es defineix un wine star. “Aquest llibre ofereix totes les claus que tot winelover hauria de controlar, des dels noms més destacats del sector fins als vins que poden volar-te el cap. Més que una guia, una foto fixa sobre el món del vi a España, incloent les xarxes socials, el postureig, la premsa especialitzada, les botigues, els cellers, les puntuacions de les guies…”, escriuen des de l’editorial. Irresisible, oi?

Per noves oportunitats per brindar amb vi català. 

Que sempre que triem una ampolla de vi pensem en les dones i els homes que hi ha al darrere, que treballen el camp durant tot l’any, que tenen una cura i un mètode preciós al celler i que s’estimen la feina que fan, que embotellen un trosset del paisatge on viuen. Que l’embotellen però el cuiden i el cultiven perquè l’han rebut prestat de generacions anteriors i el volen llegar a les futures en millors condicions si poden. Per molts brindis, per moltes llàgrimes de felicitat i a les copes de vi.

A veure si l’any que ve podem reduir la llista. Però el més important serà continuar-hi sent. Salut i vi!