Noticias, Notícies

Sant Joan de tradicions i restriccions

“Ja les podeu fer ben altes
les fogueres aquest any
cal que brillin lluny i es vegin
els focs d’aquest Sant Joan”

Enguany els versos de Joan Maragall els hem guardat al calaix. Ha estat un Sant Joan marcat per la nova normalitat derivada de la Covid-19 i no hem pogut fer fogueres populars. Hem encès, això sí, bengales i petards per il·luminar-nos en una nit especial i gaudir de les retrobades després de setmanes de confinament.

Al sopar de Sant Joan no hi han faltat els cargols – amb una bona salsa de tomàquet-, la truita de patates i carbassó, la carn a la brasa i el vi. Ho vam explicar fa un any al bloc, en una entrada que portava per títol “Qui no menja cargols per Sant Joan, no té diners tot l’any“. A Cellers Tarroné és tradició cuinar cargols i menjar-los amb família i amics abans d’anar a encendre la foguera. Aquest any hem repetit la tradició però ho hem hagut de fer amb més cura i responsabilitat que mai i amb cercles més reduïts. Ara més que mai és el moment de ser curosos, de prendre mesures sanitàries i socials, per evitar qualsevol tipus de contagi, per frenar els rebrots.

Aquest Sant Joan, a casa, hem obert diferents ampolles de vi, però ens agrada especialment acompanyar els menjars populars de la nit més curta de l’any amb vins frescos i expressius de Cellers Tarroné, com és Merian 100% garnatxa blanca, un dels vins icònics del celler que ens identifica amb l’esperit varietal de la DO Terra Alta.

Representa el caràcter i la força del terrer. 100% Garnatxa blanca. Un homenatge a Mercè i Antonio que han regalat la tradició i el saber fer als nous responsables del celler. Llegir més

Merian és un vi versàtil. A vegades el bevem a copes i ens satisfà tant en un vespre calorós d’estiu, a la terrassa, com en una nit freda d’hivern, al costat de la llar de foc. També és polivalent perquè les aromes afruitades de poma i pinya amb un fons balsàmic de fonoll són delicades, suaus i agradables per sentir-les a la boca, amb o sense acompanyament gastronòmic. És un vi blanc harmònic i equilibrat i ens trasllada aquest esperit de calma al cos.

Precisament aquesta pau és la que vam sentir també per Sant Joan anant al Mediterrani. En les últimes setmanes havíem fet escapades familiars durant el cap de setmana als racons naturals, secrets i especials que amaga la Terra Alta. Ens havíem mullat al riu, però teníem molta necessitat de mar, de sal, d’horitzons llargs, d’aigua blava, de marinada… I també ens vam emportar el vi, perquè ens agrada reivindicar-lo no només a taula, sinó també per moments. Sí, el vi és gastronòmic com queda reflectit a la piràmide de la Dieta Mediterrània, però també és cultural i ens acompanya en instants de pau, de reflexió, de calma, de repòs… O de conversa.

Sí, hem viscut un Sant Joan diferent, però especial, com tot el que està passant aquest 2020. Som a finals de juny i la vinya enfila el camí per a una nova campanya de verema. Confiem que les setmanes que venen vinguin acompanyades d’una meteorologia benevolent per consolidar tot el que hem treballat en els últims mesos al camp, que no ha estat poc, perquè la pluja no ens ho ha posat fàcil.

www.cellertarrone.com