Tenen a la vora les vinyes de Raimat però això no els impedeix establir vincles estrets amb altres regions de vins com la Terra Alta. Bodega Jordi a Alcarràs (Lleida) va obrir les seves portes a finals dels 70 i des d’aleshores, de manera ininterrompuda, han venut els vins de Cellers Tarroné, a Batea. Primer va ser el vi a doll i després l’embotellat. Han vist l’evolució de la família, com el projecte ha crescut orgànicament i com ha anat passat de generació en generació, sumant-hi noves mirades. Conèixer i admirar les persones que fan els vins, els ha facilitat la prescripció. Jordi Cabasés María està al capdavant del negoci. Hi va començar amb només 16 anys. És dels qui obre en diumenge. L’acompanyen dona i fill – que vol fer-se càrrec de la bodega familiar – i dues empleades. A Bodega Jordi no només despatxen ampolles de vi, també conserves i altres productes de primera necessitat. Com tot petit comerç, pateix l’envestida de les grans superfícies. Però saben que el tracte i el bon producte són els seus principals baluards.
Com recordes els inicis de Bodega Jordi?
A l’inici veníem vi a doll. Vam arribar a vendre 48.000 litres en un més i fins a 3.012 litres al dia. Això era als 80. L’avi venia el litre a 58 pessetes però amb una plaga de míldiu que hi va haver a La Manxa, el preu es va apujar 20 pessetes de cop. Amb l’euro, al 2000, els preus es van tornar a arrodonir a l’alça.
Com ha canviat el servei del vi en els últims anys?
A l’inici el més important era el vi a doll. Nosaltres veníem del fabricar barriques. Vam anar introduint a poc a poc vins i licors i ara ja en tinc de moltes denominacions d’origen. De Costers del Segre, de Terra Alta, però també d’altres regions d’Espanya. Quan una referència s’estanca, la canvies i en poses de noves. Observo que a la gent, avui, li agrada provar molt.
Penses que el client en sap més i que és més curiós?
Hi ha de tot, perquè el món del vi avui és molt més gran, s’ha expandit amb molts més cellers i més estils d’elaboració. Hi ha clients a qui els agrada tastar sempre coses noves, però n’hi ha d’altres que són més conservadors. Potser sí que es beu menys vi, però de millor qualitat. Per al dia a dia, es compren vins d’entre 4 i 7 euros. Llavors venen les ocasions especials i el cap de setmana i el client ja mira preus més alts. Hi dediquen més pressupost per a les ocasions especials.
Han tingut èxit formats com el bag-in-box?
No gaire, costa vendre’ls. Només tinc dos clients a la botiga que me’n demanen. També hem comprovat que la gent beu menys, la conducció i les alcoholèmies han frenat molt el consum del vi. Amb companys que tenen restaurants ho parlem a vegades. Abans l’ampolla estava a cada taula i ara això ja no passa.
En el vi, has estat autodidacta. Com n’has après en un sector que demana molta especialització?
Amb el contacte directe amb els productors i els venedors. Escoltes i després recomanes. Bodega Jordi és un petit supermercat, no estem especialitzats només en el vi i sí que és cert que és una secció que hem cuidat sempre, però n’hem après amb els anys i tastant. I de Cellers Tarroné, visitant-los i passant temps junts i aprenent de les mirades i dels canvis de les noves generacions.
Quines referències teniu?
Tenim els vins ecològics Merian, La Pinxa del Barri, el Torremadrina, també hem tingut Sisquera i Mas Tarroné. També venem el Punt i…, el Seguit, l’A Part… Com que els coneixem i els tenim molt d’afecte, sempre dic que és com si fossin família, hi ha una estima especial que també afegim al valor dels vins. Recordo com ho van tirar endavant l’avi i el pare, després la mare i ara les filles. D’entre tots els vins diria que un dels que més surt a la nostra botiga és la garnatxa blanca Merian.
Es coneixen prou els vins de la DO Terra Alta a Alcarràs?
Sí que es coneixen, però ha costat. Es tenia la imatge de vi a doll. Ara se sap que la Terra Alta és una zona important de garnatxes blanques i negres, que els vins són més delicats, que hi ha molts més cellers i el consumidor, que és curiós, vol provar les referències que sonen. A mi m’agrada descobrir els seus vins i crec que puc orientar bé els clients perquè els conec molt i de fa temps.
Com veus la nova generació que està al capdavant de Cellers Tarroné?
Sempre han estat un celler referent i trobo que tant Imma, com Mercè i Brio, estan molt dedicats al projecte. I m’agrada seguir-los la pista i explicar la seva història. Són persones entregades al celler i al poble i defensen la Terra Alta. El meu fill diu que continuarà el nostre projecte i ara entenc el que ha suposat per a elles fer-se càrrec d’un celler amb 80 anys d’història que ha passat per diferents generacions.
A les comarques de Lleida cada vegada es beuen més els vins de la DO Costers del Segre. Quin territori guanya en vendes a la botiga?
No hi ha preferències, hi ha clients per a tot. El que sí que constatem és que enlloc de triar projectes i marques grans, es busquen cellers més petits i amb més personalitat, com passa amb Cellers Tarroné a la Terra Alta.