Notícies

Som Rebost Ecològic!

Sergi Castillo Ferrús

“Les Terres de l’Ebre tenen 25 famílies d’aliments diferents certificats en ecològic i és la zona d’Europa amb més diversitat de producte ecològic. Això no està ni a Girona ni a la Toscana ni a l’horta de Múrcia… I tenim també la casuística que en menys d’una hora pots ser dalt d’un cim de 1.000 metres als Ports o vora el mar fent un arròs”. Ho explica Toni Beltran, productor d’oli a Horta de Sant Joan (Identitat Extra Virgin Olive Oil) i president de Lo Rebost Ecològic de les Terres de l’Ebre, una nova associació que vol posar en valor la riquesa, diversitat i qualitat dels aliments produïts a les quatre comarques ebrenques, amb distintiu ecològic.

Tenim oli, safrà, horta (verdures i fruita), vi, corder, vedella, arròs, ous, mel… L’objectiu és posicionar les Terres de l’Ebre com a referent ecosostenible a nivell europeu i que els països nòrdics que viatgen sota aquest paràmetre, ens visitin i ens descobreixin a través del rebost que tenim”, comenta Beltran. “Hem lligat el binomi productors i restauradors, i després el següent pas és promoure la derivada turística, perquè a través dels cultius es ressegueixin tots els paisatges agroalimentaris que tenim a l’Ebre, des dels arrossars als cims, als camps d’oliveres i a les terrasses de vinya vella de la Terra Alta”, afegirà. 

Els restauradors que formen part de Lo Rebost fan d’ambaixadors del producte ecològic de les Terres de l’Ebre. Es nodreixen del producte de quilòmetre zero, la venta de proximitat i el producte de temporada. “L’oferta és tan àmplia i variada que vam veure que seria fàcil per a un restaurador fer un menú complert amb productes eco… I precisament aquest és el requisit indispensable per formar par de l’associació, que l’aliment estigui inscrit al CCPAE i que sigui produït i elaborat a l’Ebre”, comentarà Beltran. “Ens agrada unir-nos, no competim, som complementaris. Hi ha molta producció en ecològic però faltava trobar el circuït per comercialitzar-nos, fins al punt que molt producte eco es venia com a convencional al majorista”, reconeix.

Lo Rebost Ecològic de les Terres de l’Ebre busca reconèixer el potencial agroalimentari, paisatgístic i gastronòmic del sud del país. Que sigui visitat i considerat. La iniciativa ha de contribuir a potenciar l’ecoturisme i té clar que l’objectiu últim és que el visitant faci parada a restaurants amb una aposta clara per la sostenibilitat i la proximitat.

Cellers Tarroné és un dels elaboradors de vins de la DO Terra Alta que s’ha sumat a l’associació. Els vins compten amb el distintiu del CCPAE però també el d’EbreBiosfera perquè el nostre cultiu contribueix a modelar el paisatge respectuosament i a assegurar-ne la seva sostenibilitat, dins de l’àrea d’influència de la Reserva de la Biosfera que és el Delta de l’Ebre.

“Ara estem fent jornades temàtiques de presentació de l’associació. La idea és fer difusió i en cadascuna d’elles hi ha un producte protagonista. A la primera vam presentar el corder i en un sopar maridatge amb el xef Albert Guzman de la Ràpita vam tastar també altres productes de Lo Rebost”, explicarà Toni Beltran. Entre ells, els vins blanc i negre Merian que representen la força i el caràcter dels sòls de panal i homenatgen la garnatxa blanca que és una varietat autòctona de la Terra Alta. Estan previstes tres altres jornades amb l’oli d’oliva verge extra, el vi i les verdures com a fil conductors. “És una manera també perquè socis, restauradors i productors es vagin coneixent i es generin sinèrgies entre ells”, avançarà Beltran.

Lo Rebost és obert a productors i restauradors de l’Ebre, però a més a més hi ha la categoria d’amic per al consumidor final. Qualsevol persona pot formar-ne part amb una aportació simbòlica de 15 euros/ any, amb el benefici de poder assistir gratuïtament als esdeveniments que es convoquin i a les formacions que s’aniran programant. Però segurament el millor retorn és assaborir el rebost màgic que és l’Ebre, font de vida, plaer i salut, que cal promocionar i consumir, perquè és la garantia de la seva continuïtat i permanència.