Notícies

Torna la vida al cep

“Saber que hem de mudar-nos:
ser l’enigma del foc, saber-nos riu,
ser la pell de la zebra, l’aigua clara,
ser les dones i els hòmens –sols un cos–
i eixe color de sang quan naix el dia”.

El seu cant a la vida
diu el poeta
i rebrota la rama
que estava seca.

Torna la vida, Sis Veus

Encara no ens havíem embadalit prou amb el plor del cep que ja està començant a brotar la vinya. Quan la temperatura del terra puja dels 10 graus, la saba comença a circular de nou per la planta després d’un temps de repòs. I és quan veiem com a la ferida del sarment podat, hi apareix una gota d’aigua i minerals: el plor. És la primera etapa del cicle de la vinya, de l’anyada que vindrà. La segona és la brotació.

Aquests dies de pluja fina molt necessària hem vist com esclatàven els borrons a les varietats blanques de raïm de Cellers Tarroné. L’evidència de la vida renovada, que irromp des de l’arrel i s’enfila a les parts més aèries de la planta. El primer verd, tendre i discret, que dóna el tret de sortida a la campanya 2022, en dies de cels rúfols i de poques hores de sol.

És un moment poètic perquè la fusta comença a vestir-se de nou. Molt tímidament el teixit vegetal inundarà la vinya. Després de la brotació, la tercera etapa del cicle vegetatiu serà la floració. Després vindran la maduració, la verema, la tardor vegetal, la caiguda de la fulla i el repòs hivernal.

La vida retorna amb la primavera. Les pluges modestes que han caigut amb intermitència al llarg d’aquesta última setmana a la Terra Alta, han anat bé per nodrir d’aigua els sòls i les arrels del cep. Ens en fa falta més, de pluja, però la volem tranquil·la, sense la intensitat i les estridències que l’any passat vam viure a Batea. El camp té sed. I els seus cultius també. Venim d’un temps de sequera i s’hi afegeix l’increment constant de la temperatura. Dues de les evidències més clares del canvi climàtic. Aquest recurs hídric escàs marcarà inevitablement les futures campanyes. La seva gestió i optimització és un repte per al sector i hem d’estudiar des de ja el seu abordatge.

No és el primer cop que compartim aquesta infografia de Wine Folly que mostra molt clarament l’evolució del cicle de la vinya. Estem als estadis inicials d’un procés que es reinicia cada dotze mesos i que ara comença a accelerar-se amb la brotació. És el símbol més evident de què tot torna.

Com escriu Caterina Pérez a Ruderals – us en recomanem molt la lectura! – “que cada matí es fa vespre, i cada hivern es torna primavera“. Benvinguts els brots!