Notícies

Un any d’aprenentatges

Aviat farà un any que va arribar la pandèmia i des d’aleshores han canviat moltes coses. Si ens haguessin dit que estaríem tot un any amb anades i vingudes, confinaments i restriccions i pendents d’una vacuna que encara no acaba d’arribar, no ens ho hauríem cregut. Però hi som, amb il·lusions renovades i una mirada més ampla. N’hem parlat molt de com hem fet front al Covid-19 a Cellers Tarroné i en general de com ho ha fet el món del vi, però ara que estan a punt de sortir al mercat els vins de l’anyada 2020, els vins blancs i rosats de les gammes Mas Tarroné, Sisquera i Merian, hem resumit en cinc punts com hem treballat en un any ple de reptes i també quins son els que tenim fixats per al futur més immediat. Esperem que amb aquesta llista ens conegueu una mica més a fons i entengueu la feina enorme que hi ha darrere de cada ampolla de vi i més encara quan es presenten anys incerts com aquest que hem deixat enrere.

Hem après a treballar diferent

Aquest ha estat el repte més important del 2020, perquè amb la pandèmia hem hagut de canviar la metodologia de treball al celler. Vam crear dos grups de treball, dos equips que han treballat en paral·lel amb mascareta i respectant sempre les distàncies de seguretat. També amb diferències horàries i d’espais de reunió diferents. El distanciament ha estat un handicap, perquè som un equip que treballa colze a colze, però ens hi hem acostumat i també n’hem tret coses bones. Conèixer més a fons a altres companys de l’equip i entendre que la seva feina és imprescindible i valuosa per al conjunt del celler.

Frescor i concentració als vins

A les dificultats que ha portat la pandèmia, cal afegir-hi també la complexitat climatològica de l’anyada. Va ploure de manera abundant entre els mesos de març i maig, però després les pluges van ser escasses fins la verema. A la primavera, tanta aigua va donar ales a la plaga del míldiu, però gràcies a la saviesa dels pagesos i viticultors només va provocar una minva de collita en algunes finques, sense que la qualitat se’n veiés afectada. La maduració de la collita va ser més ràpida que en altres campanyes per falta d’aigua. Vam començar a collir 15 dies abans respecte d’altres anyades. Les maduracions van ser ràpides i els resultats analítics ens van demostrar que tot i avançar-se, la maduració era equilibrada. Per tant, els vins de 2020 seran frescos i molt concentrats i d’una qualitat excel·lent.

Més respecte pel terrer

Amb els anys hem entès que la terra ens ho dona tot i que cal ser respectuosos al màxim en el seu cultiu perquè la vida hi continuï naixent en múltiples formes. Un sòl viu és un vi viu. I volem que els nostres vins siguin vius i sans perquè ens alimenten quan els bevem. De manera progressiva, a Cellers Tarroné hem pres consciència de la importància d’emprar menys productes enològics i deixar que el terrer s’expressi naturalment, assegurant-nos, al mateix temps, que les diferents varietats mostrin per si mateixes tot el seu potencial. Per això, l’esforç principal és a la vinya. Els vins els definim al camp i hi ha un treball precís a cada cep i a cada finca, tenint en compte el vi per al qual es destinarà la seva collita.

Ressaltar la singularitat i qualitat de les varietats autòctones

L’enologia del futur passa per ressaltar la tipicitat i la qualitat dels vins elaborats amb varietats autòctones de la nostra regió, la DO Terra Alta. I és en aquest camí cap a on avancem a Cellers Tarroné, fent vins amb elaboracions cada vegada més sostenibles i respectuoses. També creiem que hem de ser competitius amb els preus, que hi hagi una relació qualitat-preu molt alta, i que els nostres vins tinguin un valor diferencial. Per tant, hem de ser exquisits en el vi, en el servei, en el tracte amb els nostres clients i en mirar de segmentar encara més l’estil i la tipologia de vi per a cada tipus de consumidor. 

La nostra història és única

Ho sabem, ens ho creiem i per això la difonem. Des de 1942 fem vi a la Terra Alta en un projecte familiar que sempre s’ha adaptat als temps, introduint variacions i innovacions per ser més competitius i més atractius. Fem vins que ens agraden, que satisfan els nostres gustos i estan en sintonia amb la nostra manera de ser. Som un celler amb ànima femenina on hi ha moltes sensibilitats reunides però totes tenen un mateix compromís: fer vins sincers i identitaris de la Terra Alta i especialment vins que homenatgin els homes i les dones de Batea que ens van precedir i que han fet possible que nosaltres continuem el seu llegat. Fent vi al poble. Amb arrels, però sense fronteres.

www.cellerstarrone.com