Laia Arrufí i Luis Marín han compartit ofici durant 5 veremes i 4 anys a Cellers Tarroné, però personalment es coneixen des de fa molts més. L’enologia a casa nostra sempre ha estat en bones mans, l’hem confiada a professionals que s’estimen la vinya, el vi i la Terra Alta i que fan més fàcil el treball en equip. A l’última campanya s’ha produït un relleu tranquil i natural entre ambdós. Luis Marín, nascut a Fuendejalón (Saragossa), ha estat durant 35 anys l’enòleg assessor del celler. Va començar a treballar l’any 1987 amb Josep Solé. “Aleshores la majoria de les empreses de la Terra Alta es dedicaven a fer vins a doll i l’únic paràmetre que es valorava era la quantitat de sucre per litre de most, amb la idea que el vi aguantés al màxim, que no es piqués quan feia la criança en bótes”, recorda Marín. Ara es jubila però no es vol desvincular del tot del món del vi, perquè vol seguir estant en contacte amb el teixit humà i social que l’envolta. Té memòria de com eren els vins quan va posar els peus a la Terra Alta: “Un 90% de la producció era de vi blanc, de garnatxa blanca, macabeu i parellada. Els negres eren de garnatxa negra i carinyena”. “Quan el consumidor comença a demanar un altre tipus de vi, Cellers Tarroné està a l’avançada. Vam anar a buscar una màquina embotelladora a Galícia i vam començar a vendre vi en ampolla. I a partir d’aquí a controlar molt més tots els paràmetres de vinificació, a ser més precisos en viticultura, a separar qualitats i varietats de raïm… Vam introduir tecnologia moderna al celler i es comencen a elaborar estils de vi més enllà del brisat i del verge. Comencem a tractar el fred en la vinificació, a fer vins joves i a elaborar criances i reserves”, descriu.
“Hem treballat molt, hem picat molta pedra, però l’avantatge de Cellers Tarroné és que sempre ha sabut cuidar la cartera de clients que ha anat fent amb el temps i és un celler que s’ha anat modernitzant. Hem reconegut el valor de la Terra Alta i hem creat vins d’acord als temps, creant noves referències tenint en compte les tendències de consum del moment. El projecte enològic ha agafat més impuls i dinamisme en els últims anys amb la nova generació que està al capdavant”, explica Luis Marín. Ell ha estat un enòleg referent a Catalunya que ha aportat saviesa i coneixement no només a Cellers Tarroné sinó també a altres projectes enològics de la Terra Alta, on va arribar-hi el 1985 després d’estudiar Enologia a Madrid i treballar primer a La Manxa. “Aleshores, Catalunya portava un avantatge de 30 anys”, reconeix obertament. De les moltes veremes compartides a Cellers Tarroné diu que ha après principalment “a valorar l’equip, el personal i la família. Estan molt units. Hi ha molta assertivitat per part de tothom que hi treballa. Al celler hi ha un ambient sa, molta familiaritat i tot això és el que m’ha fet sempre anar a treballar content”.
A partir d’ara, l’enologia de Cellers Tarroné està a les mans de Laia Arrufí, amb estudis d’enginyeria agroalimentària i enologia a la URV i MBA a EAE Business School. És nascuda a Batea i des de sempre ha estat en contacte amb el món de la vinya i el vi. De fet, sempre va voler ser enòloga. “Luis ha estat el meu mentor. Sempre hi haurà una línia oberta amb ell per consultar, però hem fet una transició tranquil·la durant les últimes veremes. I sempre perdurarà amb ell el vincle personal”, diu. En acabar els estudis a Tarragona, va fer pràctiques a França i després va treballar en diferents projectes enològics a la Terra Alta. A Cellers Tarroné hi treballa des de l’agost de 2019. “L’aposta enològica de present i futur és el respecte per les varietats autòctones i la sostenibilitat. Volem fer vins més autèntics encara en un territori de contrastos, deixant que les varietats s’expressin i es mostrin tal i com són”, comenta Arrufí. “L’emergència climàtica és un dels reptes que afrontem i ja implica avançar les veremes i emprar la tecnologia més avançada del celler per fer elaboracions més acurades i de mínima intervenció”, reconeix. Com el seu predecessor, destaca el valor de l’equip i la família amb qui treballa: “Sóc afortunada perquè tots compartim visió i anem a una i tenim l’opció d’expressar-nos i de dir com sentim el vi. Hi ha molt bon ambient de treball, molta comunicació i tot això fa vinguis a treballar amb moltes ganes”.
Per a Laia Arrufí, Cellers Tarroné “és una empresa coherent i això va molt bé al vi. Perquè la visió i els valors també estan embotellats i els volem transmetre”. L’MBA l’ha ajudat a a ampliar la visió dins de l’empresa i a entendre moltes de les decisions que es prenen més enllà de les enològiques. A banda de fer vi, li agrada cuinar i practica jujutsu. Quant a la propera campanya de verema, és optimista però pateix per l’aigua: “Confiem que plogui i que el garbí aporti humitat. Només han plogut 4 litres aquesta setmana – inicis d’abril – i han estat un regal. A veure com va la resta de la primavera i l’estiu”, sospira.