Notícies

Un verol poètic

Terra,

camí fressat pel temps,

matèria de la casa,

mesura de la sang,

escenari de pells i del desig

-Terra

Comença el verolat a les vinyes de Cellers Tarroné. I a la Terra Alta li’n diem tintat; ho vam explicar en un article de 2018. Rescatem, en paral·lel, el poemari Terra del poeta i lingüista Carles Duarte per encavalcar textos i imatges en aquesta nova entrada. Ja ho diu el refranyer popular: “Per Santa Anna, raïms a la parra“. El verol indica que s’acosta el temps de verema i, des del seu inici, calculem entre 40 i 50 dies per començar-la. El canvi de color en els raïms indica el fi del seu creixement i l’inici de la maduració: augmenten els sucres i es redueix l’acidesa. Les varietats negres s’acoloreixen amb els antocians i les blanques, amb els carotenoides, es tornen més rosses o grogues. El pigment del raïm deixa de ser verd.

Oh, vent mil·lenari,

empenys de matèria i vida

enllà de l’infinit,

ocupes l’aire,

estens contra la llum

colors, formes naixents,

transportes tactes,

beneeixes el bes!

-Vent

L’estat sanitari del raïm és a hores d’ara molt bo. Confiem que la campanya 2021 no es torci i no tinguem cap inclemència meteorològica perquè pugui ser una campanya de gran qualitat i bona producció. Ens anirien bé uns litres més d’aigua per fer front a la recta final del cicle, que s’espera calorós.

S’adorm el blau de l’aire,

s’hi escampa un gris rellent;

dibuixo pells,

escates àvides de llum;

entomo, endreço

les gotes transparents,

en construeixo tactes

-Pluja

Recreava amb les mans

traços, lletres, colors,

gestos heredats

-Poema de la mà

Cellers Tarroné ens esperen dies d’observació intensos a la vinya per anar seguint d’a prop la maduració de les diferents finques i parcel·les i avaluant i decidint quin serà el moment òptim per veremar, seguint el curs de la maduració fenòlica i l’alcohòlica. La primera es refereix a l’equilibri entre tanins i aromes, colors i sabors, mentre que la segona als sucres que conté el raïm. Quan van acompasades, la qualitat del raïm és superior.

Aprenc de la llum i de l’ombra

a cosir des de les mans

amb fils d’aire i de temps

la tendresa dels dies

-Poema de la mà

A banda de deixar-nos embadalir pel tintat, també ho fem amb els poemes de Duarte. Aquests dies, mentre els viticultors fan de guardians de la vinya, nosaltres ens submergirem en lectures vegetals, respirarem mar i calma, i agafarem totes les forces que ens calen per l’inici de la campanya de la verema 2021 que serà a l’agost.