Notícies

Una verema més, plena d’aprenentatges

No ha estat una verema fàcil. Veníem d’un 2020 molt estrany, però aquest 2021 ha superat totes les expectatives. Hem après a conviure amb l’excepcionalitat, amb la imprevisibilitat i amb el salt pels aires dia sí dia també de la planificació prevista per la jornada. Cada matí, decisions noves sobre costums vells i experiències i maneres de fer apreses. La climatologia ho ha alterat tot. Enmig de la verema vam tenir un trasbals enorme que ja us vam explicar al blog amb molta aigua i pedra abundant, però que vam poder salvar i que va tenir conseqüències menys dramàtiques de les previstes inicialment. No obstant, la pedra ha fet mal. A moltes finques, a molts pagesos… En fi… Fa de mal dir, però l’emergència climàtica que tenim a sobre influeix no només en els cultius i en la nostra salut, sinó també en les nostres relacions i tindrà a veure amb com afrontem el futur des de la ruralitat i amb dignitat.

Després de les pluges de setembre, vam entrar les varietats negres (garnatxa, sirà i ull de llebre) que teníem pendents de veremar. Les blanques (garnatxa blanca i macabeu), ja estaven totes collides. I ho vam fer així que les finques ens van permetre entrar-hi. Per sort, la pedra no en va afectar moltes i hem pogut salvar la campanya. La sanitat del raïm és bona i ara comença el treball d’acompanyament i mínima intervenció al celler. Ja no hi ha el soroll dels remolcs, ni les salutacions entre pagesos, ni Batea fa olor a vi… Ara només se sent de portes endins, al celler. I l’equip de Tarroné està concentrat a cuidar i a seguir i a veure fluir els primers vins. Ara, entre tines d’inox, densitats, controls de temperatura i fermentacions. I més endavant, entre bótes de roure i d’acàcia on els vins faran la criança i agafaran complexitat, s’afinaran i guanyaran en longitud. Són tasques, totes aquestes, sovint ocultes que requereixen també d’un treball precís i curós. Havent entès l’anyada, el que volem és que els vins la reflecteixin amb puresa mantenint l’esperit de cada perfil de vi.

Vins francs, que representin els sòls de panal de la Terra Alta, lo cerç i la pluja, l’expressió de la varietat al nostre poble… Vins purs, senzills i complexos al mateix temps, demostrant la versatilitat de la garnatxa blanca i l’amplitud de la negra. Vins elegants, fins, saborosos i saludables, amb un pas per boca fluid i rítmic. Vins que ens representen, que ens identifiquen i que ens defineixen. Malgrat els dies difícils i les jornades maratonianes, hem tingut moments i estones d’oci. Per a celebrar, per a compartir, hem fet aperitius i berenars i ens hem regalat somriures, que l’any passat amb la mascareta eren molt més difícils de mostrar. Ens seguim mirant als ulls, però veure l’expressió feliç de la boca, no té punt de comparació. I un mes i mig després de la voràgine podem dir que ho hem aconseguit, un any més. Amb un equip humà motivat i entregat i també amb visites inesperades com la de Lily Brick que ens van servir per parar, desconnectar, agafar aire i… Seguir. Si voleu veure la fotografia que ens vam fer amb ella, haureu d’esperar a la setmana que ve 🙂